Шефът на АПИ: "Трейс" отказвали ремонт на пътя-убиец до Своге - 24novini.bg

Шефът на АПИ: "Трейс" отказвали ремонт на пътя-убиец до Своге

Шефът на АПИ не можел да си обясни дефектния асфалт на пътя убиец до Своге Шефът на АПИ не можел да си обясни дефектния асфалт на пътя убиец до Своге
12.11.2018 | 10:00
(0 гласа)

"Не сме проспали проблемния участък при Своге. Пътната лаборатория на Агенцията установи нестандартен асфалт в отсечката", каза пред bTV
директорът на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Светослав Глосов. Шефът на Агенцията призна, че не може да си обясни как асфалтът се е оказал със състав, различен от утвърдената рецептура.

 

Според него, обаче, тук не говорим за измама, защото разликата би била под 2000 лв. за 350-метров участък.

 

Ръководството на АПИ е било информирано за искането на Община Своге за фаталната отсечка край града.

Общината искала да бъде ремонтирана отсечката заради лошо сцепление,

но тромава процедура в комуникацията с фирма „Трейс” е довела до забавянето, обясни той.

Припомняме, че на пътя убиец до Своге загинаха 20 души при автобусната катастрофа

от август тази година. Трима министри подадяхо оставки, след като премиерът им ги поиска, но единишят - на Министерството на транспорта - бе занчначен за шеф в Черноморска банка, другият - министърът на МРРБ - за заместник-министър в същото ведомство от самия премиер Борисов, а третият - вътрешният министър Радев, бе сменен с главния секретар на поста, а в момента МВР още е без главен секретар.

Глосов беше категоричен, че АПИ не е „проспала” казуса.

Скандалът стана след като Елена Йончева и още трима депутати от БСП поискаха експертиза на построените магистрали и главни пътища от независима лаборатория в чужбина и показа документ от миналата година, алармиращ за лоша настилка на пътя край Своге. Последваха искания за нейния имунинет от страна на главния прокуро, както и на имунитетите на други депутати, вкл. и от ГЕРБ, Воля и БСП.

Вчера Корнелия Нинова каза, че искането за одит на пътищата ще бъде внесено отново от БСП със 79 подписа - на всички депутати от групата й в парламента, вместо с 4-те подписа на засегнатите народни представители.

По думите на инж. Глосов, документът от 2017 г. с първо предписание „Пълна подмяна на асфалтовото покритие” и срок за изпълнение „Незабавно” не е „нито сензация, нито откритие” на Елена Йончева от БСП и голяма част от другите констатирани дефекти са били отстранени, но

точно въпросът със сцеплението се е оказал спорен.

Отправяни са искания към изпълнителя да ремонтира пътя гаранционно, но последвал отказ.

От „Трейс” изтъкнали, че твърденията в протокола не отговарят на истината и че общината в Своге не е страна по договора

за пътния участък.

„След техния отказ е направена оценка от нашата пътна лаборатория, която е констатирала конкретни проблеми”, обясни Глосов.

Такава бил оформен нов протокол с предписания към „Трейс”. Той обаче датира от едва няколко дни преди трагичния инцидент.

Глосов подчерта, че единственият начин да бъде „притиснат” изпълнител на пътен проект е в рамките на законово разписаните процедури.

Освен това той отново призова да се изчака следствието преди да говорим за това дали пътят или шофьорът на фаталния автобус има вина за трагедията.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...