До 5 години затвор за домашно насилие - 24novini.bg

До 5 години затвор за домашно насилие

Цвета Караянчева Цвета Караянчева
08.11.2018 | 22:00
(0 гласа)

Домашното насилие вече е престъпление и влиза в Наказателния кодекс и ще се наказва със затвор до 5 години.

 

 

Това решиха единодушно  с 15 гласа "за" депутатите от Правната комисия в парламента.

Освен боя и шамарите, под ударите на закона ще попада и психическият тормоз. Наказанието за него  може да стигне до една година условно.

Промените са по инициативана председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Към този момент не предлагаме защита на жертвата и затова се търси завишаване на отговорността, каза министърът на правосъдието Цецка Цачева. Време е по-остро да се намеси законодателят, отбеляза тя.

Депутати от различни групи и представители на обществени организации подкрепиха предложените промени срещу домашното насилие. Беше подчертана необходимостта от ясна дефиниция на домашно насилие, на психическо насилие. Засегнати бяха проблемите за родителските спорове, психическия тормоз, преследването. Като положителна стъпка беше отбелязано предложението за криминализиране на леката телесна повреда.

Полицаите трябва да са първата закрила на жертвите на домашно насилие, заяви депутатът от БСП Крум Зарков. Той допълни, че без адекватно обучение обаче на тези, които първи на терен се сблъскват с този проблем, промените в НК ще останат мъртви текстове. Зарков заяви, че навременното улавяне на заплашително поведение, психически тормоз ще е превантивна мярка срещу домашното насилие.

Между първо и второ четене на законопроекта ще бъде сформирана работна група за прецизиране на текстовете.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...