Идеята за веломрежа в Студентски град без ясен план за изграждане - 24novini.bg

Идеята за веломрежа в Студентски град без ясен план за изграждане

Мария Йорданова 08.11.2018 | 20:30
(0 гласа)

След множество анализи за веломрежа в Студентски град, представени днес на Отворени врати на общинско предприятие Софпроект, от Визия за София обясниха, че такъв проект може да се реализира в близко бъдеще, но не казаха как точно ще се случи това.

 

На събитието бяха представени данни, с които да се даде предпоставка за изграждане на велоалея в района на Студентски град от метростанция „Г. М. Димитров“ до УНСС.

 

Предпоставките за изграждане бяха представени от урбанисти и пътни инженери от инициативата Визия за София, финансирана от Столична община. Те се срещнали с кмета на район Студентски град Димитър Дилчев, който заедно с тях карал велосипед в квартала. Урбанистите и инженерите не срещнали други велосипедисти, но Дилчев им обяснил къде може да се минава и къде не с велосипед.

Техните анализи показват очевидното – местата с лош общ градоустройствен план на столицата, но няма точни статистически данни и на база на тях предложения как да се подобри градската среда. В най-лошия случай ще се повтори казусът с велоалеята на ул. „Г. С. Раковски“ – ще се изгради велоалея, но няма да се използва ефективно, а по-скоро ще създава опасност за велосипедистите.

Любо Георгиев, ръководител екип във Визия за София обясни, че с адекватна веломрежа може да се промени обликът на София. Той обясни, че сега проектът е частичен – само за Студентския град, но след актуализацията на общия устройствен план на София ще се направи мащабен проект откъде и как ще минава велотрасето. Целта е планиране и изграждане на използваема велосипедна мрежа, с която столичани да стигат по-бързо и по-евтино от една точка до друга, без да се влияят от разписанието на градския транспорт, заяви урбанист.

Друга изтъкната полза от ефективно изградена мрежа от велоалеи е по-малкият пространствен отпечатък – велосипедите заемат по-малко място от автомобилите.

Предложената от Визия за София веломрежа в Студентски град ще обслужва всички университети в района. Според инициативата чрез реализирането на такъв инфраструктурен проект би се облагородила градската среда в района. Данните им сочат, че най-голямата психологическа бариера пред използването на велосипеди са неосветените улици. С реализирането на веломрежа ще се осигури по-осветена и по-добра градска среда.

Друго предложение на инициативата е да се изградят велоалеи в Малинова долина, където в момента се изгражда уличната мрежа и има възможност за свързване на квартала с масов градски транспорт(метро) чрез велотрасе.

Свързването на кварталите Студентски град и Малинова долина с метростанция „Г. М. Димитров“ чрез велоалеи ще намали изминаването на кратки разстояния с автомобил, което от своя страна ще намали вредните емисии във въздуха, смята пътен инженер.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...