Как мръсният въздух в София се дължал на мъглите - 24novini.bg

Как мръсният въздух в София се дължал на мъглите

Данните за замърсяването са видими онлайн, от замитането на проблема под килима полза няма Данните за замърсяването са видими онлайн, от замитането на проблема под килима полза няма Данни: airtube.info/ Групи "Западен парк" и "Подкрепа за "Красна поляна"
Мария Йорданова 08.11.2018 | 12:00
(1 глас)

Само мъглите и автомобилите замърсявали въздуха в София, стана ясно от дискусията „Диалози за София 04: Въздух, печки и коли“, проведена на 1 ноември. Екологът от организацията, близка да управляващите от ГЕРБ "Визия за София" - Рашид Рашид, заяви, че въздухът в столицата е замърсен от мъглата и автомобилите и че географското разположение и климатът на София били такива, че въздухът да е силно замърсен.

 

Събитието бе проведено в галерия „Структура“ и бе финансирано от Столична община. Организатори на дискусията са инициативата "Визия за София" и Форум "Гражданско участие". Целта на обсъждането бе обявена  "да се дадат мнения, предложения и стратегии за по-чист въздух в столицата".

 

Бидейки финансирано от Столична община обаче, събитието не постави истинските проблеми с чистотата на въздуха в столицата, видя нашият стажант-репортер Мария Йорданова. Замърсяването на въздуха от печки на твърдо гориво бе споменат в дискусията буквално мимоходом, ве дно изречение, за реални мерки София да излезе от първенството в най-замърсените столици на Европа не стана дума, а на основателното недоволство на гражданите за нередовен градски транспорт и квартали, оставени без достъп, от Общината нямаше оторизиран да отговори. Иначе, събитието е обявено като дискусия и обсъждане.

Рашид представи данни за стойностите на фини прахови частици (ФПЧ) във въздуха на София, като се позова на изследвание за периода 2003-2017 г. Те драстично се разминаха с данните в реално време, които различни организации в столицата мерят и показват нива от над 10 до над 40 пъти превишаване на нормите в различни части на денонощието и в различни райони на София. Рашид не отрече, че има стойности над нормите, но като причина посочи трафикът на автомобилите особено през януари, февруари, декември и ноември, както самият той се изрази. През лятото стойностите били ниски, защото столичани не използвали автомобилите си, бе тезата на еколога. Тя сама по себе си просто не отговаря на истината.

Другата причина за лошия въздух, който дишат софиянци, според него, са

мъглите, причинени от географското положение на София и климатичните характеристи.

Рашид Рашид заяви, че "трябва да има ясна представа до какво замърсяване водят мъглите".

Данните относно замърсяването с печки бяха представени от организаторите в едно изречение.

„На нафта, въглища и дърва се отопляват хората в райони с предимно ниско застрояване – Факултета, Модерно предградие, Орландовци, Христо Ботев, Горубляне, както и със смесено застрояване като Хаджи Димитър, Левски В и Г.“, каза екологът. Мерки не бяха оповестени, нито желание да се дебатира по този ключов за столицата проблем, тровещ въздуха на всички, включително и на тези, които замърсяват.

Като цяло събитието бе ПР-акция на Столична община, от която кметът Йорданка Фандъкова всъщност не печели, защото не демонстрира храброст да говори за големия проблем на София, а опитва с конюнктурни НПО да го замете под килима.

Изборът на ПР-тактиката да се неглижира проблемът е меко казано неадекватна на фона на предстоящите местни избори догодина.

Само един поглед към Фейсбук групите на кварталите Западен парк и Красна поляна например показва, че хората истински се притесняват от мръсния въздух. Т.е. кметицата пропуска да реши проблем, тревожещ хората. А това не може да не се отрази на доверието в нея като способен на адекватни решения политик.

Да се превръща в пропаганда на личността на кметицата този толкова опасен за живота и здравето на софиянци въпрос за огромното замърсяване е твърде лош капитал за кмет, готвещ се за следващ мандат. И за партията

ГЕРБ, която на всяка цена трябва да удържи София на изборите, след като загуби президентството от БСП и Румен Радев.

Ако Йорданка Фандъкова, скрита зад услужливи НПО на общинска хранилка, продължи да се идентифицира с подобни казионни форуми, тя просто ще покаже на избирателите й, че

след ремонтите в столицата, Фандъкова ще се провали и с чистотата на въздуха.

Към този момент от публичните данни за чистотата на въздуха в София се вижда, че стойности над нормата има и през зимата, и през лятото, и когато няма мъгла. Тези данни са онлайн достъпни и всеки може да ги следи:

Данните от AirTube.info показват превишение на нормата на замърсяване над 10 пъти към 8 ноември 2018 г., 11,20 ч.

През студените месеци стойностите достигат до 2000 единици фини прахови частици на кубичен метър при норма 50, което е 40 пъти над допустимото! През топлите месеци стойностите също са превишени. Независимо от сезона, замърсяването на въздуха е в десетки пъти над нормата в много столични квартали, а кметът Йорданка Фандъкова, първо, замита проблема под килима, второ се заобикаля с организации, които да го неглижират, и, трето, съдейства на опитите им да провежда пропаганда от името на Общината, че проблем няма. Дори плаща тези опити чрез бюджета на общината, както в случая с тази дискусия.

От данните онлайн се вижда, че най-високи стойности на отровния въздух има в квартал Факултета,

където през студените месеци се отопляват с гуми, пластмасови отпадъци и дрехи втора употреба, напоени с дезинфектанти, а лятото горят кабели, за да ги предадат в пунктовете за изкупуване на метали.

Въпреки протестите миналата година на хората от Красна поляна, Западен парк и Овча купел, стойностите си остават все така високи, а едва в началото на тази седмица столичният кмет Йорданка Фандъкова реши да поиска криминализиране на горенето на гуми и кабели. Във форумите, плащани от нея обаче, за проблема не се говори, а мръсният въздух се отдава на климата, релефа, атмосфервото налягане и... гражданите, които карали автомобилите си.

В събитието на "Визия за София" се включи и Борис Бонев, основател на

"Спаси София", който разкритикува кмета Фандъкова за неизпълнени обещания.

Според него тезата, че високите нива замърсяване са причинени от мъглата и климатичните условия би била предпоставка Столична община да каже, че това е природа и не може да направи нищо.

„Фандъкова обеща да върне трамвай №6, но не изпълни обещанието си. Няма доверие между граждани и институции, защото няма реални действия. Системата на БАН за по-чист въздух не действа, а с бюджет от 1,5 млрд. лв. Столична община може да смени всички печки, а не само 30“, заяви Бонев.

Той допълни, че столичани са в абсолютното си право да протестират срещу отровния въздух.

В дискусията се включиха и граждани във връзка със стимулиране използването на градски транспорт. Според тях хората използват автомобилите си, защото общественият транспорт не отговаря на нуждите на гражданите.

След 20:30ч. автобуси, трамваи, тролеи са на интервал от 20 минути, което е предпоставка заползването на лични автомобили,

аргументираха се те.

Това е четвъртата подред дискусия от проекта „Диалози за София“. В края на вечерта от "Визия за София" обявиха, че през февруари предстоят нови събития, когато ще се обсъждат политики за по-добра градска среда и тяхното изпълнение.

 

Ето и списък на участниците в дискусията, според информацията от фейсбук-страницата, от който се вижда, че сред поканените преобладават хора от организации, близки до ГЕРБ и управляващите или дружества, подчинени на Столична Община:

Участници в дискусията:

- Рашид Рашид, еколог, Визия за София

- Любо Георгиев, Визия за София, ръководител екип

- Калоян Карамитов, Визия за София

- Християн Петров, директор на Център за градска мобилност

- Елица Панайотова, координатор на инициативата Зелена София - потвърдила, но не присъства.

- Борис Бонев, основател на Спаси София

- Боян Рашев, управляващ партньор на Denkstatt Bulgaria

- Христо Христов, Data Scientist към University of Oxford

- Храбрин Иванчев, член на УС на Асоциация на автомобилните производители

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...