Абсурдите в ДАБЧ: Мъж чака гражданство 10 години - 24novini.bg

Абсурдите в ДАБЧ: Мъж чака гражданство 10 години

Валентин Добрев чака гражданство от 10 години Валентин Добрев чака гражданство от 10 години Кадър: bTV
04.11.2018 | 10:00
(0 гласа)

Повече от 10 години мъж от Камено не може да получи българско гражданство. Вече 38 години Валентин Добрев, чийто баща е българин, а майка му рускиня, живее у нас. За перипетиите му да се сдобие със заветния документ от Агенцията за българите в чужбина разказа репортаж на bTV.

 

В двора на къщата си в Камено Валентин е подредил „стена на патриотичната гордост”.

 

„Горе са по-известните личности, които всеки ги знае. Долу са хайдутите, по-долу са организаторите, които са били в комитетите за Априлското въстание”, обясни Валентин Добрев.

„Те са най-големите българи за мен, тези, които са работили за премахване на турското иго и вече за осъзнаване на българския народ като народ, като държавност… постоянно чета”, казва още Валентин.

Той живее от 6-годишен в Камено, където завършва с отличие местното училище, а после и средно образование в Бургас. Но вече 10 години не може да стигне до заветния изпит по български език, необходим, за да получи българско гражданство.

„Този език е някаква пречка, като формалност явно за някакви игри… Вече почвам да си мисля, че може би ако бях си платил, можеше и да взема досега 100 пъти това гражданство. Аз не виждам пък в моя случай след като 38 години съм живял тук в България, защо пък трябва да давам пари, за да стана българин?! Аз дори да ги имах тези пари, няма да ги дам!”, категоричен е Валентин.

След като не успява сам да получи гражданство, наема адвокат. Но и с него повече от година удря на камък.

„Нямаме нито отказ, нито уведомление, че заявлението е прието, нито че има насрочване на дата, на която да се яви и да си върви процедурата по закон”, обяснява адвокатът Живко Бойчев.

По думите на адвоката от Агенцията не са намеквали, че нещата могат да се случат и по друг начин. „Може би това е била причината да бавят него”, казва Живко Бойчев.

„Това гражданство ми пречи да гласувам, най-важното, което е да гласувам, да пътувам свободно в чужбина Шенген. Дъщеря ми учи в Германия четвърта година, всяка година си вадя шенгенска виза”, обяснява Валентин.

„Албанци, молдовци, чужденци, които не знаят и български, грам български не знаят, за тях да може, за мен да не може - това най-много ме боли!… заради тези корупционни схеми, точно корупционни схеми, заради всичко, което е свързано с пари… един вид съм безгласна буква!”, споделя още Валентин Добрев.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...