ВКС и ВАС избират днес нови съдии - 24novini.bg

ВКС и ВАС избират днес нови съдии

ВСС днес избира двама нови съдии ВСС днес избира двама нови съдии
26.10.2018 | 13:00
(0 гласа)

Върховният касационен съд (ВКС) и Върховният административен съд (ВАС) ще изберат днес двама конституционни съдии. Според негласна уговорка, действала досега, единият трябва да е от ВКС, а другият от ВАС.

Изборът се провежда от петчленна комисия, избрана от общото събрание, в съотношение трима към двама съдии от ВКС и ВАС на ротационен принцип. Комисията избира председател от своя състав.

Кандидатурите са общо 10 и са разделени по равно. Сред тях са зам.-председателите на ВКС Павлина Панова и Дария Проданова, както и колегите им Николай Дърмонски, Симеон Чаначев и Емануела Балевска.

Номинираните магистрати от ВАС са зам.-шефката на съда Надежда Джелепова, както и съдиите Жанета Петрова, Галина Солакова, Маруся Димитрова и Марина Михайлова.Съдиите от двете съдилища ще гласуват тайно с бюлетини, в които по азбучен ред ще бъдат вписани имената на кандидатите.

Преброяването на гласовете и подреждането на кандидатите по броя на получените гласове се извършва от комисията.За избрани се считат кандидатите, получили гласовете на повече от половината от присъстващите членове на общото събрание.

Ако никой от кандидатите не е получил необходимото мнозинство в първия тур, се провежда повторен избор, като се гласува с нова бюлетина, в която се включват имената на четиримата кандидати, получили най-много гласове. Ако има класирани кандидати с равен брой гласове, те се включват в бюлетината за балотажа.

Ако на втория тур бъде избран само един съдия в Конституционния съд, се провежда трети тур, като в бюлетината се включват двамата кандидати, получили най- много гласове. За избран при това гласуване се счита кандидатът, получил най- много гласове.На всеки три години приключва 9-годишният мандат на четирима от съдиите в 12-членния Конституционен съд (КС) и той се обновява.

На 12 ноември приключва мандатът на Румен Ненков и Стефка Стоева (от квотата на съдебната власт), Кети Маркова (от квотата на президента) и Цанка Цанкова (от парламентарната квота).

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...