Масоните делиха в ефир Яворовия дом и 1,6 млн.лв. - 24novini.bg

Масоните делиха в ефир Яворовия дом и 1,6 млн.лв.

Васил Панчев, сегашен собственик на Яворовия дом, и Володя Васил Панчев, сегашен собственик на Яворовия дом, и Володя Кадър: bTV
15.10.2018 | 09:50
(1 глас)

Бившият и настоящият управители на масонското НПО на Великата Ложа на Старите Свободни и Приети Зидари в България ( В.Л.С.С.П.З.Б.), което притежава Къщата на Яворов - се скараха в ефира на bTV за 1,6 млн. лева за къщата на емблематичния български поет Пейо Яворов. Това се случи в ефир, под носа на кмета Йорданка Фандъкова и премиера Борисов, които иначе водиха разговори уж държавата след 10 години сага да си върне къщата. В сдружението членували десетки НПО с 2000 члена, стана ясно в ефира.

 

Защо сега, когато къщата вече има конструктивни проблеми, а не преди години, се поинтересува кметът Фандъкова от нея, остава въпрос. Тя беше изпратила в ефир заместника си Тодор Чобанов да даде брифинг по същото време, докато трае разговорът в bTV, пред къщата на Яворов. Докато той обясняваше на медиите как 1,6 млн. лева са по-малко от цената на българското достойнсво, в ефира на bTV при водещия Хекимян, масоните се караха кой е оставил дружеството без средства и кой е генерирал задълженията.

 

Конфликтът беше между Володя Лозанов, бивш управител на НПО-то на Великата ложа, което е собственик на Къщата на Яворов и който бе включен по телефона, и Васил Панчев, който сега е собственик чрез НПО-то на къщата на Яворов, и беше в студиото. Панчев, по информация на "Биволъ" е от другата Велика ложа.

Панчев обвини Лозанов, че е Лозанов е продал на себе си къщата, дал е 200 хиляди лева комисионна на жена си, като посредник при сделката и е генерирал задълженията. Панчев каза, че къщата е била ползвана само за ипотечен инструмент, а самият Лозанов е получил парите си, а при преизчисляване се оказва, че има да взема още около 300 хил. лева. Така Лозанов се оказва кредитор и предявява претенции към къщата, заради което сега къщата се продава.

Лозанов пък обвини Панчев по телефона, че след като Лозанов е оставил организацията в много добро финансово състояние, то при управлението на Панчев се стига до настоящата ситуация. Те посочиха, че водят дела заради твърденията си. Взискателят по делото е Лозанов. Обвинението от Панчев беше, че Лозанов е виновен за генерирането на тези задължения.

Днес ще бъде внесена молба за обезпечаване и спиране на публичната продажба на къщата-музей на Пейо Яворов в центъра на София, докато не се произнесе съдът. Това обяви пред bTV собственикът на къщата Васил Панчев, който сега е председател на дружеството. Васил Панчев обяви досегашния председател на сдружението - Володя Лозанов, че е генерирал огромни задължения и договарял лихви от по 16 %, както и съобщи, че самият Панчев е водил разговори с Вежди Рашидов къщата да влезе в заменка с друг имот, който държавата им посочи.

Затова те инвестирали в Дома на Яворов - за да го заменят за друг имот, призна Панчев.

По думите на частния съдебен изпълнител Валентин Василев, който също беше в студиото и който е обявил за продан къщата по искане на взискателя по делото Володя Лозанов, спирането на продажбата е възможно. Ао купувачът - държавата или общината, взискателят Стоянов и собственикът Панчев "седнат и се разберат", това е възможно, каза съдия-изпълнителят.

„Спирането е уредено в закона. Ако има издадена обезпечителна заповед по надлежния ред и тя бъде представена, ние по най-бързия начин ще спрем процедурата по публична продажба”, заяви той и каза, че трябва да се разберат двете, а в случая - трите, страни.

По думите му е съвсем възможно държавата да придобие къщата. „Държавата може както да участва на самата публична продан, така и да постигне споразумение със страните по делото”, отбеляза Василев, като явно визира, че държавата трябва да наддава с останалите желаещи да си върне къщата, която заместник-кметът по култура на кмета Фандъкова и бивш заместник-министър в кабинета на Бойко Борисов - Тодор Чобанов, твърди, че било въпрос на национално достойноство.

Защо "националното достойноствот" в лицето на Дома на Яворов при тези мандати на Борисов е дадено на масонско НПО е въпрос за 1,6 млн. лева, видя се в ефир.

Могат обаче и да се споразумеят при друг вариант, цитира закона съдия-изпълнителя.

И всъщност намекна каква е идеята -

държаавата или общината да даде на Масокнската ложа 1,6 млн лева за Дома на Яворов.

През това време заместник-кметът на София Тодор Чобанов ентусиазирано убеждаваше, след като 10 години е начело на културата в София, вкл. и като заместник-министър на Министерството на културата, че „на този етап институциите са се споразумели да се търси решение, което ще направи сградата изцяло обществена собственост – дали държавна или общинска и в какви съотношения, това ще стане ясно в хода на конкретната юридическа работа”. Той обвини законът, че бил такъв и каза, че депутатите не са решили проблема към момента на влизането му в сила, когато къщите музеи трябвало да останат публична собственост, а собствениците им да бъдат обезщетени.

Същият проблем има и с къщата на Христо Смирненски, каза Чобанов, проявявайки озадачаващ политически рефлекс.

„Юристите на институциите ще намерят най-добрия механизъм, който да ни доведе до доброто решение, а именно Националният литературен музей с наше партньорство да бъде отговорният стопанин”, допълни Чобанов, но не обясни защо 10 години имотът е оставен от държавата и общината в ръцете на масонските ложи и техните НПО-организации, както сами обявиха в студиото техните представители.

„Каузата е много по-голяма от финансовото измерение на този въпрос”, изтъкна Чобанов.

Племенницата на Яворов, която също бе в студиото, каза, че казусът трябва да се реши, защото става дума за национална памет, а директорът на къщата-музей на Яворов посочи в пряко включване по-късно, че това е действаща институция, която би се поддържала по-добре, ако общината й е собственик. Той допълни, че е редно подобни паметници да са публична, а не частна собственост.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...