Спират плащания от чужди държави на вероизповедания у нас - 24novini.bg

Спират плащания от чужди държави на вероизповедания у нас

Законът ще забрани плащането от чужди държави и лица към вероизповедания у нас Законът ще забрани плащането от чужди държави и лица към вероизповедания у нас
11.10.2018 | 15:40
(0 гласа)

Религиозните общности и институции няма да могат да получават финансиране от чужди лица и държави. Забраната се въвежда с приетите на първо четене промени в Закона за вероизповеданията. Депутатите приеха почти единодушно два проекта с предложени промени в закона.

 

Единият е на Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ, а другият – на Искрен Веселинов и група депутати от „Обединените патриоти”.

 

Мотивите да не се получава финансиране от чужбина са, за да се спре чуждото влияние, да се предпазим от радикален ислям и да не се политизират вероизповедания у нас, съобщава Нова телевизия.

„Нека действително да създадем това спокойствие, което ще ни гарантира, че вероизповеданията в страната, държавата е поела своя ангажимент, за да може да осигури необходимото финансиране и да избегнем външното влияние, а това е изключително важно”, коментира Цветан Цветанов.

„Ние знаем как една политическа партия дълги години паразитираше върху мюсюлманското вероизповедание и смятаме, че връзката между политици и вероизповедание трябва да бъде легитимно прекратена”, на мнение е Искрен Веселинов.„Трябва много внимателно да отсеем сухото от суровото. Да направим така, че да постигнем целите си, но да не попречим на традиционните вероизповедания в България”, заяви Николай Ташев от БСП.

„От името на ДПС отправям призив този законопроект да не бъде инструмент за противопоставяне, а да бъде онова нещо, което може да ни обедини”, каза Мустафа Карадайъ.

Духовниците обаче не са съгласни с тези промени. Миналата седмица имаше среща при патриарха на духовници с политици. На нея се разбраха между първо и второ четене да се търси консенсус относно предложените промени.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...