Майките пак на протест: Няма да се откажем! - 24novini.bg

Майките пак на протест: Няма да се откажем!

До 19 октомври двата закона на майките трябв да са внесени в НС, те блокираха бул. "Дондуков" тази вечер До 19 октомври двата закона на майките трябв да са внесени в НС, те блокираха бул. "Дондуков" тази вечер Снимка: bTV
10.10.2018 | 21:00
(0 гласа)

Майките на деца с увреждания блокираха бул. "Дондуков" в столицата тази вечер, за да дадат ясен знак, че очакват обещанията за приемането на закона за личната помощ и за хората с увреждания да бъдат приети. Идеята им е да покажат на управляващите, че могат да ги блокират така, както те са блокирали реформата за хората с увреждания.

Майките излязоха на жълтите павета, въпреки че вчера беше подписан план за действие за приемането на законопроектите за хората с увреждания.

"Понеже сме лъгани не за първи път, тук сме, зада сти властта нащрек и да не мислят, че пак ще мине номерът, каза една от майките от протеста "Системата ни убива". "Затова дишаме във врата им и сме тук, докато промяната стане факт", допълни Мая Стоицева, цитирана от БТА.

Министрите вчера поеха ангажимента за сроковете на реформата, тя обаче каза, че са видели много листове и обещания през лятото, а резултат няма. "Поетият ангажимент от министрите дали е достатъчен, ако господин премиерът не го припознае, депутатите също", заяви Мая Стоицева още.

Майките искат да посрещнат Коледа с приети закони за хората с увреждания и за личната помощ, а не да се окажат "под украсената елха до палатката пред парламента в поредното очакване".

Законът за хората с увреждания трябва да бъде внесен в Народното събрание на 19 октомври. Двата законопроекта - за хората с увреждания и за личната помощ - ще бъдат разглеждани в пакет с цел ефективното разпределяне на допълнителните 150 милиона лева за хората с увреждания, които ще се отпуснат за 2019 година.

"Вече четири години протестираме, протестират шепа хора, но силна шепа хора и колкото и да са глухи тези в бялата сграда, ще се наложи да ни чуят", заяви една от майките и заявиха, че няма да се откажат.

Днес БСП предложи в дневния ред на праламента да мине на първо четене Закона за личната помощ, но НС гласува против, а ГЕРБ обвиниха БСП в ПР-акция.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...