Две трети от българите не ходят на профилактични прегледи - 24novini.bg

Две трети от българите не ходят на профилактични прегледи

07.10.2018 | 09:30
(0 гласа)

Над  60% от пълнолетните българи пропускат задължителния годишен профилактичен преглед. Това сочат данните на здравната каса, цитирани от БНТ.

 

Въпреки че в Закона за здравето са предвидени глоби - на профилактичен преглед ходят предимно хора с хронични заболявания.

 

По данни на касата на задължителен годишен профилактичен преглед подлежат над 4,7 млн. пълнолетни българи. Към края на септември с тази цел в лекарските кабинети са отишли 37% от тях.

Прегледът е безплатен. Част от изследванията, които включва, са електрокардиограма изследвания на урина, кръвна захар, зрителна острота. На база резултатите се изчислява рискът от развитие на сърдечни, злокачествени заболявания и диабет. В зависимост от възрастта мъжете и жените имат право на урологични и гинекологични изследвания, включени в профилактичния преглед.

Лекарите напомнят, че всеки лев, който се инвестира в профилактика и превецния спестява стотици левове след това за лечение.

 

В Закона за здравето са предвидени глоби от 50 до 200 лева за пропуснат профилактичен преглед, като право да глобяват имат Регионалните здравни инспекции. Досега обаче няма известен случай нито на глобен пациент, нито на глобен личен лекар.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...