На 17 октомври - пенсионерите на протест срещу властта - 24novini.bg

На 17 октомври - пенсионерите на протест срещу властта

Протестът на пенсионерите ще бъде на 17 октомври Протестът на пенсионерите ще бъде на 17 октомври
05.10.2018 | 14:23
(0 гласа)

На 17 октомври ще се проведе митингът на пенсионерите за по-високи пенсии. Протестът ще включва 19 обществени (пенсионерски) организации, вкл. Съюзът на офицерите и сержантитe от запаса и резерва и Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите, решиха организаторите.

През пролетта те се обявиха за преизчисляване на пенсиите и премахване на „тавана” за всички, а не само за новоотпуснатите, като внесоха на 21 май т.г. в Народното събрание петиция и декларация.

С това предизвикаха дискусия в парламентарната социална комисия, в която се включиха не само депутати. Преди това Инициативният комитет начело с генерал-майор от запаса Васил Върбанов, заместник-председател на СОСЗР, проведе срещи в министерства, ведомства, с експерти и неправителствени организации.

На днешното събрание на Инициативния комитет, което се преведе в централата на СОСЗР, под ръководството на председателя на военно-патриотичната организация генерал от запаса Златан Стойков бе решено на 17 октомври от 11 ч. да се проведе национален митинг-шествие в столицата.

На протестната проява ще се поставят исканията, които са записани в петицията и декларацията. Предвижда се протестни действия да се организират в цялата страна.

За организатор на протеста бе избран ген. Златан Стойков, а за негови помощници ген. Васил Върбанов и председателите на останалите пенсионерски организации.

Междувременно стана ясно, че таванът на пенсиите ще се увеличи до 1200 лева от 1 юли 2019 г. За това са се споразумели синдикатите и правителството след среща при премиера Бойко Борисов вчера. Преди това държавата искаше таванът да отпадне, но сега той остава в сила.

Министърът на финасите Владислав Горанов обясни, че промяната ще важи за всички пенсии. В момента таванът на пенсиите е 910 лв.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...