Започна ремонтът на заслона Кончето в Пирин - 24novini.bg

Започна ремонтът на заслона Кончето в Пирин

04.08.2018 | 17:31
(0 гласа)

Започна ремонтът на известния заслон "Кончето" в Пирин, който ще бъде направен изцяло с доброволен труд. До сега са събрани 21 хиляди лева, необходими са още 4 хиляди, но продължават да идват постъпления, съобщи БНТ.

Осигурена е и летателна техника за пренасяне на тежките товари от и към заслона. От днес туристи от Разлог също ще помагат за пренасянето на строителните материали, .

Местността "Кончето" е седловина между два върха в Пирин, на 2700 метра надморска височина. На единствения ѝ по-широк участък, с две огромни пропасти от двете страни, през 1955 г. е изграден заслонът "Кончето" и оттогава не е ремонтиран основно. Частични промени е имало преди 9 г., но те не са достатъчни.

По време на подетата от планинските водачи благотворителна кампания се оказва, че заслонът няма никакви документи и е незаконен.

Намеренията са новият заслон "Кончето" да бъде готов най-късно до средата на септември. Все пак организаторите признават, че са си оставили известен резерв от време заради лошите планински условия на височина 2700 метра.

 

Заслонът е спасил живота на десетки хора. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...