Отровената вода в Хасково - 350 пъти над нормата - 24novini.bg

Отровената вода в Хасково - 350 пъти над нормата

Замърсяването на водата в Марица при Хасково - 350 пъти над нормата Замърсяването на водата в Марица при Хасково - 350 пъти над нормата
29.07.2020 | 18:30
(0 гласа)

Над 350 – 360 пъти над нормата е било замърсяването на водата на река Марица край Хасково, където след водопой умряха 29 крави.

 

 

 

Има доказани високи стойности на нитрати и нитрити, както и на амониев азот.

Това съобщиха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на околната среда Емил Димитров по време на извънреден брифинг тази сутрин в Хасково. Към момента 51 населени места са без вода, като днес се очаква да бъде пусната вода в част от тях, но министрите изрично предупредиха, че тя е само за битови нужди и не става нито за пиене, нито за готвене. „В момента се изследват всички водоизточници в района, за да сме сигурни, че няма замърсяване.

 

Извършват се процесионално-следствени действия и се разследва причините за замърсяване.

Разследва се предприятието, което е в близост, тъй като то произвежда торове, а във водата са намерени именно частици торове. Те не влияят на рибата.

Предстои досъдебно производство Огромни биха били санкциите, в случай, че се докаже, че имено това предприятие е виновно, тъй като ние носим отговорност за опазването на околната среда“, заяви Емил Димитров. „Ще бъде раздадена вода на хората в периода, в който няма да има вода за пиене.

Чакаме междинни резултати от изворите, очертани в червено. Нека хората да знаят, че водата няма да е толкова бистра. Има възможност заради овишаване на на лягането да имаме аварии. Да обобщя Райново, Злато поле и Брод ще бъдат пуснати. Тогава Димитровград ще бъде захранен с вода“, каза Костадин Ангелов.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...