1200 общински пътища са в окаяно състояние - 24novini.bg

1200 общински пътища са в окаяно състояние

1200 общински пътища в страната са в окаяно състояние 1200 общински пътища в страната са в окаяно състояние
27.07.2020 | 18:25
(1 глас)

Задълбочен анализ за състоянието на общинската пътна мрежа показва, че общо 1200 общински пътища са в лошо състояние, около 900 - в незадоволително, а едва 200 са в добро състояние. 

 

Равносметката е, че около 60% от общинските пътища или части от тях имат необходимост от ремонт или реконструкция.

Подготвените близо две години данни ще бъдат предоставени на Министерството на регионалното развитие за нуждите на обща електронна база данни на общинските пътища. 

Това означава, че повече от половината или значителна площ от настилката на тези пътища е повредена с образувани коловози и деформации. На база на изготвения анализ е определен необходимият за общините финансов ресурс за ремонт и поддържане на общинските пътища, предава БНР. 

Средствата не могат да бъдат осигурени чрез какъвто и да е ръст на целевата субсидия за капиталови разходи,

нито чрез допълнителни трансфери през годината с постановление на правителството.

 

С тези мотиви Управителният съвет на Националното сдружение на общините ще предложи финансиране на общинската пътна мрежа чрез създаване на национална програма "Общински пътища" с годишен бюджет от 300 милиона лева, осигурени от Държавния бюджет. 

Кметовете смятат, че критериите за достъп на общините до програмата следва да отчитат състоянието на отсечките, както и разпределението им по райони. Сдружението ще внесе предложението като част от цялостния пакет в рамките на преговорите за бюджет 2021-ва година.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...