Кметът на Бургас от ГЕРБ подари цяла улица на собствениците на Догансарай - 24novini.bg

Кметът на Бургас от ГЕРБ подари цяла улица на собствениците на Догансарай

Как един кмет и заместник-председател на ГЕРБ подари цяла улица на сараите на Доган. Без нито лев Как един кмет и заместник-председател на ГЕРБ подари цяла улица на сараите на Доган. Без нито лев
10.07.2020 | 21:20
(0 гласа)

Собствениците на Догансарай ще получат напйлно безплатно общинска улица. "Хермес Солар" ще се обогати с нов скъп терен - оценен на 336 100 лв., за сметка на съседа си "Стрейтлайн", пише в свое разследване в. Сега.

 

 

Собствениците на Догансарай няма да платят нищо за бъдещата си придобивка -

4,5 декара бивша общинска улица в лесопарк "Росенец". Фирмата-собственик на сараите - "Хермес Солар", е единствената страна в сделката по новата регулация на района, която ще получава, без нищо да дава. Тя ще се обогати с нов скъп терен - оценен на 336 100 лв., за сметка на съседа си "Стрейтлайн", който незнайно защо е приел да страда финансово в тристранната сделка по регулация с община Бургас. 

Това става ясно от приложените договори към скандалната докладна на кмета на Бургас Димитър Николов

за промените в подробния устройствен план на три квартала в лесопарк "Росенец". Те са сключени предварително по силата на специален ред по ЗУТ, но още не са влезли в сила, защото решението на Общинския съвет на Бургас за одобрение на плана се обжалва по съдебен ред. Документите бяха предоставени на "Сега" от "Демократична България". 

Както "Сега" писа, с изменението на подробния план се извършва обединяване на имоти с един и същ собственик и се променя уличната регулация. С тези изменения три имота, собственост на "Хермес Солар", върху които в момента са разположени сараите, ще бъдат обединени в един общ. Имотите са с обща площ от 8986 кв. м. Към тях с новия устройствен план се придават други  4566 кв. м. - бивша общинска улица. Улицата години наред е ябълка на раздора, защото е запречена с бариера с аргумент, че на терена се извършва строеж и ограничаването на достъпа е мярка за безопасност. 

Според договора с общината пазарната оценка на този уличен участък от 4566 кв. м. възлиза на 336 100 лв.,

пише в. Сега. Това прави 73,6 лв. на кв.м., като оценката е съизмерима с оценките по останалите разменяни имоти в района и надхвърля чувствително данъчната оценка в размер на 95 091 лв. Собствениците на "Хермес Солар" обаче няма да платят абсолютно нищичко за тази придобивка, няма да дадат в замяна на общината и свой терен, с който да се уравни сделката, става ясно от документите. 

Финансовата тежест на новата придобивка на сараите на практика ще бъде поета изцяло от фирма "Стрейтлайн", която е собственик на съседен на сараите терен. Именно тази фирма продава през 2014 г. на "Хермес Солар" земята, върху които е вдигната лятната резиденция. По действащия план за тази територия "Стрейтлайн" е собственик на имоти с обща площ 170 678 кв. м.

Покрай новата регулацията "Стрейтлайн" прехвърля на община Бургас 9437 кв. м., с пазарна оценка от 718 215 лв., а получава на свой ред от общината 3270 кв. м. с пазарна оценка 240 685. Третата страна по регулациите - "Хермес Солар", само получава, като теренът, който взема от общината, е оценен на 336 100 лв. Равносметката показва, че с тези размествания общината дава на двете фирми имоти с обща пазарна оценка 576 785 лв., а получава (б.р. само от едната) имоти на стойност 718 215 лв. Тъй като местната управа е на плюс, трите страни се споразумяват, че не си дължат никакво доплащане или друга форма на уравняване. 

От справката за баланса на територията след новите изменения става ясно, че след всичко това собствеността на "Хермес солар" се увеличава от 8986 на 13 552 лв., а на "Стрейтлайн" намалява от 170 678 на 164 707 кв. м. 

При сделките по регулация община Бургас има и втори договор - за замяна на общински имоти с държавни,

сключен с областния управител, но тук, за разлика от договора с частите фирми, разликите в стойностите са изчистени с доплащане. 

Няма данни "Стрейтлайн" и "Хермес Солар" да са свързани дружества. В момента "Стрейтлайн" се управлява от Калин Тихолов, като във фирмените регистри той се сочи и за действителен собственик на кипърската офшорка "Трокси трейдинг лимитид". Тихолов, който за малко не стана министър в кабинета "Орешарски", е проектант и на самите сараи. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...