Протест! Останали без ясли си водят децата при Борисов - 24novini.bg

Протест! Останали без ясли си водят децата при Борисов

Майките протестират не за първи път Майките протестират не за първи път
03.07.2020 | 14:00
(0 гласа)

"На ясла при Бойко Борисов" - под този надслов протече вчерашният трети поред протест на родители срещу липсата на достатъчно места в детските градини.

 

 

С плакати в ръце „Място или ваучер за всяко дете“ и „От 10 години не строите! Детето ми иска ваучер, за да ходи на детска градина. Сега!!!“

те настояха държавата да отпусне ваучери за неприетите в столицата деца.

Диана Дамянова, която е един от организаторите на протеста, е майка на едногодишно дете, за което нямало място в ясла, разказва в. Сега.

“Но това не е най-големият проблем, тъй като ако знаех, че догодина или след две години ще има място, нямаше да съм толкова решена да протестирам. Но това, което се получава е, че е възможно детето и до задължителната предучилищна да не бъде прието в детско заведение, тоест да трябва да посещава частно дотогава”, обясни тя, цитирана от БГНЕС. По думите й за 10 години резултати не се виждат. "Докато бъдат построени тези детски градини, искаме за всяко детенце, за което няма място, но желае да посещава общинско детско заведение, да се дава същата издръжка, която получава приетото детенце”, заяви тя.

"Вече 15 години в столичните ясли и градини има огромен недостиг

и при равни други условия едно дете влиза, друго не. Теглят ги на томбола, на лотария, на чоп. Без абсолютно никаква друга причина едно дете влиза, друго дете не влиза. Едното получава ясла и градина за 30 или 60 лв. на месец. На другото държавата и общината му казват: Оправяйте се в частна ясла или където искате", коментира и Ива Йосифова-Такева, също организатор на протеста. Според нея всяко дете трябва да получава това, което получават неговите наборчета. "Тоест, ако няма места по обективни, технически причини, защото няма достатъчно места в яслите, тези деца, които не са приети трябва да получат компенсация - под формата на ваучер или какъвто и да е друг вид компенсация. Но в момента, когато държавата и общината не им дават компенсация, те спестяват от неприетите деца", коментира тя, цитирана от БГНЕС.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...