Такситата искат увеличение на тарифите - 24novini.bg

Такситата искат увеличение на тарифите

Такситата са пред фалити, искат увеличение на тарифите Такситата са пред фалити, искат увеличение на тарифите
02.07.2020 | 11:00
(0 гласа)

 

Таксиметровите превозвачи искат трикратно увеличение на първоначалната такса на услугата, обявиха представителите на Национален таксиметров синдикат (НТС), Национален съюз на превозвачите (НСП), Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи (БКТВП) и Съюз „Такси“.

 

 

Исканото увеличение е заложено в промяна на Наредба 34 и вече е внесено в Министерство на транспорта,

от където се очаква отговор в срок от седем дни, коментират таксиметровите фирми, цитирани от в. Сега.

Според представителя на Националния таксиметров синдикат Красимир Цветков проучване сред потребителите 70 на от оплакванията на гражданите са заради отказ на шофьора да извърши кратък курс. По думите му кратките курсове, които извършва един превозвач на ден в различните времеви диапазони, са между 25 и 50 на сто. Цветков поясни, че с повишаване на първоначалната такса проблемът ще изчезне, защото стойността дори на най-кратките курсове ще се повиши.

Очаква се до около месец да стане ясно с колко ще скочат цените на таксиметровите услуги. Ако промените станат факт и таксата се увеличи трикратно, в София тя ще скочи от средно 77 ст. на 2.31 лв. Което означава, че крайната цена на курс ще поскъпне с около 1,16 лв..

В столицата се движат 6040 таксита, регистрирани в общината.

„В момента стойността от 0,77 ст. Честно казано, тя е изключително ниска. Един автобусен билет струва 1,60 лв.

Категорични сме, че трябва да има увеличение.

Мисля, че ще се стигне до консенсус колко трябва да бъде то. Приемлив за тях, разбира се и за хората, които се возят”, заяви заместник-министърът на транспорта Ангел Попов.

На обратното мнение са в Столичния общински съвет. Чрез промени в наредбата там ще бъде взето окончателното решение какви да бъдат минималните и максималните тарифи за превоз. „Увеличението на цените трябва да бъде обвързано задължително с повишаване на качеството на услугата. Няма как с 15-годишен автомобил да искаш лев на километър”, коментира шефът на транспортната комисия в СОС Карлос Контрера.

„Финансовото състояние на таксиметровия бранш след 13 март е повече от плачевно“,

коментира шефът на "Радио СВ такси" Емир Игнатов по БНР. „Единственото, което таксиметровите водачи получиха като бонус заради въведеното извънредно положение, е едно безплатно „картонче“ (б.а. - разрешителното за таксиметрова дейност, издавано от общините), което някои го вадят само веднъж в годината, а други – два пъти годишно. Така че това е единственото облекчение конкретно за шофьорите. А иначе самите таксиметрови фирми направиха различни отстъпки за своите водачи, но – повтарям – държавата не направи нищо за тях – и те именно затова са недоволни! А разходите на таксиметровите водачи са огромни – над 1050 лв. средномесечно, като се започне от лизинговите вноски за автомобила, каско и гражданска отговорност и се стигне до таксата за ЦДП и осигуровките. Таксиметровият водач трябва да има стабилна работа, за може да изплаща тези вноски и да му остава някакъв приличен доход за семейството. Затова и постоянно чета във Фейсбук много нелицеприятни коментари, които правят таксиметровите шофьори за своето неприятно положение“, заяви още Игнатов.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...