Ресторант "Синият лъв" става детска ясла - 24novini.bg

Ресторант "Синият лъв" става детска ясла

"Синият лъв" ще става детска ясла? "Синият лъв" ще става детска ясла?
02.06.2020 | 19:59
(0 гласа)

Сградата на ул. "Иван Вазов" 6 - близо до Народния театър и Министерството на финансите, е подходяща за филиал на ясла с две групи, смята кметът на район "Средец" Трайчо Трайков от ДБ. За това съобщи сайтът Офнюз.

В централна София няма достатъчно места в детските градини и (особено) ясли.

Няма и общински парцели за строеж на нови. Повечето общински имоти в район Средец са административни сгради, партийни клубове и централи, заведения. Такъв е случаят с ресторант Синият лъв, обясни Трайков във фейсбук.

Планът е, докато трае процедурата за промяна на предназначението на сградата за детска ясла, да бъде служебно възложен и след това изпълнен проект за създаване на общински детски център "Синият лъв". Ако не се появят усложнения, той може да заработи в първото тримесечие на 2021 г., уверява кметът.

Той благодари на главния архитект на София Здравко Здравков за подкрепата и обещаното съдействие

да се реализира предложението ресторантът да стане детско заведение. В социалната мрежа районният кмет споделя, че ще разчита на консенсусна подкрепа и от страна на общинските съветници в СОС.

Миналата седмица апелирахме към Столична община за това протестиращите родители да бъдат изслушани в Постоянната комисия по образование към СОС. Отговор така и не получихме. Представители на протеста са имали среща днес с ресорния зам.-кмет Чобанов. На нея са чули от зам.-кмета, че общината не е против ваучери за “алтернативни” детски заведения, но е необходимо този тип заведения да бъдат законово уредени.

По думите на родителите, присъствали на срещата, Чобанов изрично е заявил, че общината е “ЗА” ваучери за необщински заведения.

В изявление пред медиите обаче зам.-кметът казва, че "Компенсация под формата на парични ваучери за неприетите деца не е възможна" и "Общината не разполага с такива средства и няма как да ги предостави, а нашите средства, които са значително ограничени, се инвестират в изграждането на нови обекти".

Въпреки нашия апел, протестиращите не са били поканени да присъстват на заседанието на Комисията по образование, където да бъдат изслушани от представители на всички политически групи в СОС.

Адекватното решение?

Краткосрочно - да бъде въведена ваучерната система, която предложихме още в предизборната си кампания, а после внесохме и като допълнение към Бюджет 2020 за София. Така, докато си осигурява ресурс и строи нови детски заведения, СО ще може да компенсира децата и родителите с постоянен адрес на територията на общината, които са заявили, но не са получили достъп до ранна детска грижа, предучилищно и училищно образование в общинска институция.

Ако управляващите Столична община не знаят откъде да намерят нeобходимите средства за децата на София, ние от Демократична България сме насреща, за да подготвим нужните финансови разчети.

Дългосрочно - на базата на информацията за новородените деца Столична община трябва да планира с хоризонт 3 години напред каква необходимост ще има от места за прием в детските ясли и градини. Да има сигурни места за всички деца следва да бъде ключов приоритет, подплатен с необходимото финансиране и с бързо осигуряване на терени и подготвяне на проектите за нови сгради. При недостиг на средства в общинския бюджет, трябва на първо място да се търси целево финансиране от държавния бюджет и от оперативните програми на Европейския съюз, а ако и те не са достатъчни, то това е инвестиция, за която е напълно оправдано и поемането на дългосрочен общински дълг.

Също така там, където има нужните условия, е възможно повече деца от първа и втора предучилищни групи да бъдат насочвани към училищата, като по този начин се освободят повече места за по-малките в детските заведения.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...