Времето през юни: От 7 до 37 градуса - 24novini.bg

Времето през юни: От 7 до 37 градуса

Времето през юни ще е между 7 и 37 градуса Времето през юни ще е между 7 и 37 градуса
31.05.2020 | 15:00
(0 гласа)

Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22°, по долината на р. Струма - около 23°, за високите полета - между 17 и 19°, а за планините - между 3 и 12°.

 

 

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 7° и 12°, а най-високите - между 32° и 37°.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 50 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма - между 30 и 50 л/кв.м, а в планинските райони - от 70 до 130 л/кв.м. Месецът ще започне със сравнително студено време. На много места в страната ще има краткотрайни валежи, следобед интензивни, с гръмотевици.

Ще има и условия за градушки.

През втората половина на първото десетдневие температурите бързо ще се повишат.

Ще има повече слънчеви часове, на места и следобедни краткотрайни превалявания. В началото на второто десетдневие температурите относително ще се понижат, но ще останат близки до нормата.

През повечето дни ще се задържи неустойчиво с условия за чести следобедни превалявания и гръмотевична дейност. Слънчеви часове ще има преди пладне, съобщиха от НИМХ. През третото десетдневие въздушната маса над страната ще се стабилизира. Ще бъде предимно слънчево, а превалявания и гръмотевици ще има на по-малко места. Температурите ще се повишат.

Началото на астрономическото лято е на 21.06, в 00. 44 ч., когато е лятното слънцестоене.

Климатична справка: Юни е най-дъждовният месец в по-голямата част от нашата страна. Често от северозапад нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Характерно явление са градушките.

Обикновено дните с валеж са от 7 до 10, а в 2-3 дена валежът е повече от 10 л/кв.м.

Веднъж на 10 години в планините вали и сняг. В същото време има много слънчеви дни и температурите достигат типично летни стойности.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...