Паркирането до НДК ядоса шофьорите - 24novini.bg

Паркирането до НДК ядоса шофьорите

Паркирането около НДК ядоса шофьорите в София Паркирането около НДК ядоса шофьорите в София
26.05.2020 | 20:00
(0 гласа)

Намеренията на Столична община да реорганизира движението около парка на НДК, да намали паркоместата по бул. "Патриарх Евтимий" и да обособи буслента и две еднопосочни велоалеи от "Попа" до Петте кьошета вече предизвиква недоволство от страна на шофьорите и на собственици на автомобили с адресна регистрация в района.

Това пролича при общественото обсъждане, организирано от неправителствената организация "Спаси София" във "Фейсбук".

Гражданското сдружение е основен инициатор на промените, за които "Сега" писа в петък. Хора, които често пътуват по "Патриарха" с колите си, и собственици на магазини там бяха сред най-активните в дискусията и най-често критикуваха плана.

Той вече бе представен от кмета Йорданка Фандъкова, от заместника й по транспорта Кристиан Кръстев и от представителя на "Спаси София" в общинския съвет Борис Бонев.

След разчертаването на новата схема местата за паркиране около НДК ще намалеят с 10 на сто или с около 40 броя, съобщи Андрей Зографски от "Спаси София". Редукцията на паркоместата ще е най-значителна по "Патриарха", докато по бул. "Витоша" срещу градината на НДК техният брой ще се увеличи с разчертаване на зона за косо паркиране на мястото на сегашното успоредно. Увеличение ще има и по ул. "Г.С. Раковски" между бул. "Васил Левски" и "Патриарха".

От "Спаси София" съобщиха още, че като друг вариант за компенсация на намалелия

брой паркоместа предлагат служебните абонаменти в центъра да се намалят до три броя на административен адрес.

"Досега бул. "Патриарх Евтимий" беше един огромен паркинг. Булевардът е достатъчно широк- 16-17 м., които обаче бяха дадени изцяло на автомобилите. С малка реорганизация може да се постигне много повече - по-добро придвижване на градския транспорт, велосипедистите и пешеходците. Като численост тези групи са по-многобройни от водачите на МПС", коментира Зографски.

След въвеждането на буслента по "Патриарх Евтимий" времето, за което тролеите ще минават разстоянието

от бившия Нотариат до Петте кьошета, по разписание трябва да намалее с 30 на сто, поясниха от "Спаси София". На час по булеварда минават по около 40 превозни средства от градския транспорт, допълниха от организацията. "Сега това разстояние се взима за 6 мин., което прави по около 10 км./ч. Това е една от най-ниските скорости за централен булевард в Европа.

След обособяването на бус лента имам уверението на Центъра за градска мобилност, че тролеите ще изминават участъка за 4 мин.", изчисли Зографски.

След приключването на преустройството около пешеходните пътеки на "Патриарха" и около НДК ще се поставят боларди, които да не позволяват на автомобилите да паркират върху тях. По бул. "Витоша" към парка на НДК ще се маркират още две нови пешеходни алеи, съобщиха от "Спаси София". Както "Сега" писа, друга идея предвижда велоалеята по тротоара на бул. "Витоша" покрай парка на НДК, която от години създава конфликти между пешеходци и колоездачи, да слезе на пътното платно.

Движението по срещуположния булевард "Фритьоф Нансен" пък ще стане двупосочно.

В резултат тролейбус №7 вече ще се движи от "Лозенец" по "Фритьоф Нансен" и с ляв завой на бившия "Кравай" ще продължава към Петте кьошета и "Люлин" 3. В момента същият тролей завива след НДК към кино "Оден" и през Сточна гара пак стига до жилищния комплект. От общината изчислиха, че промяната в маршрута ще спестява 170 000 лв. годишно на бюджета на София.

Идеите обаче не бяха посрещнати добре от водачите на МПС-та.

"Да не се забравя, че хората се движат както пеша и с велосипеди, така и с автомобили. Иначе лека-полека някогашните превилигировани стават днешните ощетени. Което, реално погледнато, не е кой знае колко полезно и промяна към по-добро. Просто се взима от едни и се дава на други", коментира участничка в дискусията.

"Паралелно с тази инициатива трябва да започнете да оглеждате места за паркинги - както подземни, така и многоетажни. Има места около централната част, подходящи за целта", добави друг.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...