Протест на такситата окупира центъра на София - 24novini.bg

Протест на такситата окупира центъра на София

Такситата окупираха "Александър Невски" днес Такситата окупираха "Александър Невски" днес
07.04.2020 | 18:55
(0 гласа)

Десетки таксиметрови автомобили и техните водачи се събраха на протест днес на пл. "Александър Невски" в София. Те се оплакват, че заради извънредното положение, ще последват фалити.

 

 

Таксиметровите шофьори окупираха пространството около храм-паметник "Александър Невски", като подчертаха, че

от 6000 коли в столицата, в момента на работа излизат не повече от 2000.

„Ние сме най-големите данъкоплатци в страната и трябва да бъдем подкрепени в този труден момент когато разходите ни са в пъти по-малко от приходите“. Това каза таксиметровият шофьор Петър Караиванов, който е съорганизатор на демонстрацията.

„В момента, в тази криза, в това извънредно положение, искаме ваучери за 1000 лв. – за гориво, за сервиз, за ремонт на колите, за ЦДП и за всички текущи разходи“, посочи водачът, цитиран от БГНЕС.

Шофьорите поискаха такситата да имат право да се движат в бус лентите, както и да се осигури зона за сигурност в автомобилите,

както е по света.

„Искаме защита и от полицията. Не да ни казват, че не им е в правомощията, когато клиент не иска да си плати сметката или някой пиян ни прави проблем“, добави още Караиванов.

Той посочи също, че градският транспорт е опасен за здравето и е необходимо той да бъде намален

в условията на пандемия.

Според него предприетите мерки от държавата са половинчати и не се спазват от всички. Той посочи и другият болезнен проблем за тях – ниските тарифи, на които возят и подчерта, че те не са пипани от 8 години, а през това време всички цени са се повишили.

„Дневната тарифа трябва да е 1.60 лв., а нощната – 2 лв.

Първоначалната такса навсякъде се определя на цената на два билета, следователно става 3,20 лв. първоначална такса и 80 ст. за престой“, обясни още Караиванов.

Много от колегите му казват, че обмислят да сменят професията, защото печалбите драстично са намалели.

Докато те протестираха на жълтите павета пред „Александър Невски“ в Министерския съвет вървеше среща с представители на бранша.

Стана ясно, че държавата е поела ангажимент да обсъди проблема на бранша и по този повод организаторите съставиха списък, който ще бъде предаден на общината.

„Ще има помощи, които тепърва ще бъдат детайлизирани. В бъдеще може би ще е необходима и още помощ“, обясни Атанас Шарков и призова цялото общество да бъде солидарно.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...