Плодове, кртофи и месо поскъпнаха с 40 %. Водим в ЕС по инфлация - 24novini.bg

Плодове, кртофи и месо поскъпнаха с 40 %. Водим в ЕС по инфлация

България води в ЕС по инфлация, някои плодове, зеленчуци и месо са поскъпнали с 40 % България води в ЕС по инфлация, някои плодове, зеленчуци и месо са поскъпнали с 40 %
05.04.2020 | 09:12
(1 глас)

Данните на Евростат показват, че България е страната с най-голямо поскъпване на хранителните стоки в ЕС, като то е рекордно за последните години - 7,9% на годишна база до 1 март 2020 г.

Положението се влошава след оповестяването на случаи на коронавирус и извънредното положение,

но официалните данни за изминалия месец още не са излезли. Нашата инфлация на хранителните продукти е двойна над съседна Румъния. Тя е №3, а между нас е Чехия с поскъпване от 5,8%.

Източна Европа значително изпреварва Западна и цялата шестица на страните с най-висока инфлация е от бившия соцлагер.

Лидер по увеличение на цените у нас е месото - с 19%. Плодовете поскъпват за година с 11%.

Само за последните две седмици обаче точно тази група стоки рекордно надува цените си 37% и то по данни на борсите, където те са 3,35 лв., а в плод-зеленчуците котировките стигат до 5,70 лв. в София.

Не само плодовете обаче поскъпват.

Картофите например са се повишили по цена с 40%.

10% ръст за 2 седмици има при брашното, което естествено се отразява и на хляба и тестените изделия. Инфлацията не обхваща и само хранителните стоки.

Медикаментите и санитарните продукти са безспорните шампиони по покачване на цените.

След изчерпването на спестяванията на хората, което вече се наблюдава - 60% от населението има депозити до 1000 лв., а общо

80% попадат в групата до 5000 лв., може да се очаква успокояване, но не и спад на цените.

Обичаен антиинфлационен фактор като понижението на цените на горивата, макар и само с 10%, въпреки спада на световните пазари на котировките на петрола с над 50%, очевидно не работи.

В петък Мая Манолова алармира, че измененията на Закона за енергетиката се направиха така от депутатите, че въпреки спада на цената на газа с 40 % от август 2019 г., гражданите ще получат приспадане на сметките си за парно, топла вода и газ едва след 15 август 2020 г.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...