Горанов не одобри пределните цени. Радев наложи вето - 24novini.bg

Горанов не одобри пределните цени. Радев наложи вето

Горанов обяви, че не одобрява пределните цени на всички продукти Горанов обяви, че не одобрява пределните цени на всички продукти
22.03.2020 | 14:32
(0 гласа)

"Смятам, че тази мярка (за таван на цените - бел.ред.) ще доведе до повече дефекти, отколкото до ефекти. Не смятам, че този текст, предложен от БСП, е полезен. Бих предложил след обнародването на Закона за извънредното положение, ако се стигне до подобно решение, максимално бързо да се преразгледа, защото подобни мерки, дори в криза като тази, са неработещи.

 

 

Това каза финансовият министър Владислав Горанов пред БНР.

"Тези пределни цени по-скоро могат да доведат до проблем с недостиг на предлагане на определени стоки, отколкото да решат несъществуващ на този етап проблем пред нашия пазар. ... Не го харесвам този текст и не искам да действа", каза той.

Хотелиери и ресторантьори да са с предимство Според Горанов най-логично е първите, които да се възползват от възможността да получат финансиране, за да плащат заплати на служителите си, да се хотелиери и ресторантьори.

По-рано през деня и Сдружението за модерна търговия се обяви против пределните цени.

"Текстът за налагане на таван върху цените в закона за извънредните мерки представлява връщане от пазарна към централизирана икономика", смятат от сдружението.

Текстовете бяха приети в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., който българският парламент прие на 20 март. 

Със закона се въвежда таван на цените на стоките и услугите.

Според него "всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени на предлаганите от тях стоки и услуги през последните три месеца" преди въвеждането на извънредно положение.

За нарушение на разпоредбата на "виновните лица се налага имуществена санкция в размер на 5 на сто от оборота" за предходната година, а на представляващите ги физически лица - глоба в размер от 20 хил. до 100 хил. лв. 

Според членовете на Сдружението за модерна търговия тези разпоредби са грешен инструмент за ограничаване на цените и ще доведат не до по-ниски цени, а до тежки последици за българската икономика - дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция, фалити, спекула, увеличаване на сивия сектор и спад на приходите в държавния бюджет точно когато те са най-нужни.

По-късно президентът Радев обяви, че налага вето над текстове в закона,

като сред изброените бяха и мерките против спекулата. Мотивите на президента към този момент не са публикувани, за да стане ясно дали ветото засяга и пределните цени на всички продукти.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...