ДБГ: Грешка е, че Борисов напада бизнеса в тази криза - 24novini.bg

ДБГ: Грешка е, че Борисов напада бизнеса в тази криза

Димитър Делчев от ДБГ посочи, че Борисов греши като напада бизнеса в този тежък период на криза Димитър Делчев от ДБГ посочи, че Борисов греши като напада бизнеса в този тежък период на криза
20.03.2020 | 19:56
(0 гласа)

Грешка е, че Борисов напада бизнеса в условията на епидемия. Такава позиция изрази Димитър Далчев, председател на Движение България на гражданите по повод мерките на правителството в условията на извънредно положение.

Борисов допусна грешка, като обвини собствениците на фирми в България, че не продават колите си, за да платят заплати на работниците.

Отново се сее разделение в момент, в който държавата трябва да е най-единна, коментира Димитър Делчев в предаването "Денят" с водещ Веселин Дремджиев.

„По тази логика премиерът, който се движи с 2 лъскави джипа, депутатите и всичките министри също трябва да продадат колите си, за да има средства срещу кризата. Това не е решение“, допълни Делчев.

Той коментира, че правителството подозрително бави неотложните мерките за подкрепа на затворените фирми, които други държави вече приеха.

 

Според икономическите експерти на ДБГ 50 000 предприятия в страната от сферите на туризма, услугите, транспорта и др. са застрашени от фалит.

„Ето защо още в началото на седмицата предложихме 3 спешни икономически мерки, които до днес вече можеха да са в сила: освобождаване на засегнатите фирми от такса смет за времето на кризата, поемане на всички осигурителни вноски от държавата и замразяване на данък сгради, както и наемите за ползване на общинска и държавна собственост“, припомни Делчев.

Той попита защо все още не се знае как ще се разпределят обещаните над 2,5 млрд. лева помощ от Европейската комисия

и какво стана с излишъка от 1,5 млрд. лв., с който правителството се похвали през февруари?

Според него има признаци, че властта може да използва кризата като було за лично обогатяване и за разчистване на конкуренцията.

„Държавната банка за развитие има минало на финансиране на български олигарси вместо на малки и средни предприятия

и обществото основателно се притеснява какво  ще се случи със средства, които ще бъдат предназначени за нея. Необходима е пълна прозрачност на разходите по кризата“, категоричен е Делчев.

„ДБГ остро осъждаме нападението срещу журналиста Слави Ангелов.

В ситуация на извънредно положение, когато полицаите са на всеки ъгъл, дори в хипермаркетите, е парадоксално журналист да бъде пребит заради работата си. Държавните органи трябва да реагират адекватно на поредното посегателство срещу свободата на словото в България“, завърши Делчев.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...