Няма мерки срещу коронавируса на границата с Македония - 24novini.bg

Няма мерки срещу коронавируса на границата с Македония

На границата ни със Северна Македония още няма мерки за спиране на коронавируса, а там вече има обявен болен На границата ни със Северна Македония още няма мерки за спиране на коронавируса, а там вече има обявен болен
27.02.2020 | 08:04
(1 глас)

Втори ден засилен медицински контрол на границата с Гърция срещу коронавируса. Над 100 души, пристигащи от Италия са проверени само за едно денонощие на пункта. Засега няма установени случаи.

На границата със Северна Македония обаче все още няма термокамери и засилен контрол,

а както стана ясно, там вече има регистриран случай на коронавирус.

4-ма души от област Благоевград, които скоро са се завърнали от Италия, са поставени под домашна карантина, въпреки че нито един от тях няма симптоми и оплаквания, свързани с коронавируса.

Дежурни служители на РЗИ-Благоевград мерят температурата на хората, а контролът на граничния пункт е изключително засилен, тъй като от тук минава основният поток от прибиращи се от Италия с ферибот. Към момента няма взети по-специални мерки за пристигащите в страната през граничните пунктове с Република Северна Македония.

Наш екип провери каква е обстановката на ГКПП „Гюешево", пункт през който на денонощие преминават по 1 000 автомобили и 300 камиона. Към момента на ГКПП „Гюешево" eдинствено служителите на Гранична полиция и Митницата са с предпазни маски и ръкавици. Все още няма и поставени термокамери, днес нямаше и здравни екипи на РЗИ. Служители на граничния пунк, казаха за БНТ, че в момента се преоборудват две стаи, които ще служат за медицински центрове. Шофьори, които идват от Северна Македония, казаха, че на тяхната граница също няма въведени строги мерки, но не се притесняват от новия вирус. На най-големия граничен пункт между България и Гърция - „Кулата" - „Промахон" мерките вече са изключително строги.

Д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести" към РЗИ-Благоевград: Всеки, който преминава през граничния пункт, се измерва неговата температура и с един формуляр снемаме основните данни за него къде ще пребивава през следващите 14 дни, къде ще бъде неговата карантина, обаждаме се на общопрактикуващия лекар, съответно той да се свърже с него и да го наблюдава 14 дни.

Във връзка с ограничението на разпространението на коронавируса в болницата в Петрич вече има определено място за изолация в случай, че има заразени хора.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...