КАТ глобява безразборно за газови уредби на колите - 24novini.bg

КАТ глобява безразборно за газови уредби на колите

КАТ проверява газовите уредби, новите условия бъркат в джоба със 150 лева КАТ проверява газовите уредби, новите условия бъркат в джоба със 150 лева
26.02.2020 | 19:11
(1 глас)

С три години закъснение МВР започна проверки дали шофьорите са описали газовите уредби в големия талон на колите си. Глобите от 150 лв. доведоха до хаос и опашки в Пътна полиция. МВР отрича да има хаос и обясняват, че имало гратисен период.

Целият хаос обаче идва от промяна в една от десетките наредби на МВР от 2014 г.

Тогава в нормативния акт е записано, че собственици, които сменят горивото на колата си (в най-честия случай монтират газова уредба), имат три години гратисен период, за да декларират това обстоятелство в КАТ, а после да се отрази в талона на колата.

МВР не е популяризирало новия ред, гражданите, разбира се, не четат всекидневно десетките нови и нови нормативни документи и така се стигна до хаоса от последните дни.

От няколко дни се извършват специализирани проверки, а в социалните мрежи се публикуваха стотици снимки от опашките в КАТ.

Лицензираните пунктове за преглед на газови уредби също бяха щурмувани от шофьори.

"Факт е, че има доста обществено отразяване на тази акция, което доведе и до много опашки, така да се каже, в звената на пътна полиция в цялата страна. Мисля, че не създаваме излишна истерия, защото контрол трябва да има. И преди е имало някакъв контрол. Обаче сега се направи една операция, в която контролът да бъде по-засилен", заяви Панталей Дамянов от националната полиция днес.

Но дори и след проверките МВР не знае колко са нерегистрираните газови уредби.

По информация на бТВ цената за цялата операция излиза около 150 лева на шофьор,

а МВР ще проверява до 28 февруари дали газовите уредби са според описания ред. След това започва проверка дали са вписани в талоните на колите.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...