В Плевен и Луковит откриха тонове незаконно месо - 24novini.bg

В Плевен и Луковит откриха тонове незаконно месо

В Плевен иззеха тонове месо с изтекъл срок на годност, в Ловеч затвориха фабрика В Плевен иззеха тонове месо с изтекъл срок на годност, в Ловеч затвориха фабрика
20.02.2020 | 09:20
(0 гласа)

Контрол за незаконно съхраняване, продажба на месо и производство на кайма и други месни продукти бе цел на специализирана операция с участието на служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и Първо РУ – Плевен, съвместно със служители на ОДБХ-Плевен, Дирекция “Фискален контрол” в НАП и Митническото бюро в областния град.

 

В хода на активните действия, проведени от 6 до 14 февруари в Плевен, са извършени проверки на складови помещения

и складове за търговия на едро с хранителни стоки, с удостоверение за регистрация по Закона за храните.

В някои от обектите инспектиращите отчели наличието на монтирани хладилни камери, други се оказали гаражи, в които е складирано месо, кайма, месни изделия , брашно, яйца, рибни консерви, майонеза, пастет, безалкохолни напитки, бира и др. хранителни стоки, различни съоръжения и машини за преработка на месо.

В рамките на операцията са проверени и заети с дейности по производство на кайма, както и машини и съоръжения за пакетиране на месо, кайма, готови етикети, тарелки, оцветител за кайма, протеини и др. В един от складовете са установени 63 литра течност, наподобяваща ракия, като количеството е иззето от служители на Митническо бюро – Плевен.

В един от основните складове на фирма са установени около 6255 кг месо с изтекъл срок на годност.

В останалите складове са намерени близо 50 тона месо – свинско, пилешко, риба и агнешко,

като част от него е с изтекъл срок на годност – според данните върху етикетите, а друга част от месото е без маркировка и етикети. Складовите помещения, в които е открито месо и/или местни продукти, но нямат удостоверения за регистрация по Закона за храните, са запечатани от служители на ОДБХ – Плевен. Месото е описано и запечатано.

Предстои унищожаването на установените хранителни продукти. За случая е уведомен прокурор в РП – Плевен и е образувана преписка. Проверката продължава под контрола на прокуратурата.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) прекрати дейността и на предприятие за разфасоване на птиче месо в Луковит,

съобщи пресцентърът на агенцията.

За унищожаване са насочени 82 тона и 461 кг птичи продукти, които в момента на проверката са били с изтичащ срок на годност.

Не е допуснато разпространението на продукция от предприятието за търгуване. Инспекторите от областната дирекция на БАБХ са открили сериозни нарушения. Фирмата е извършвала обработка на месо, за която няма регистрация по Закона за храните. Бизнес операторът без разрешение от контролния орган е променил предназначението на предприятието си. Установено е неправилно съхранение на готова продукция, както и на странични животински продукти.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...