Саламите поскъпват заради чумата - 24novini.bg

Саламите поскъпват заради чумата

Колбасите поскъпват Колбасите поскъпват
15.01.2020 | 08:10
(0 гласа)

Очаква се повишение на цените на колбасите в търговската мрежа с над 10%. Това каза Атанас Урджанов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) пред "Фокус".

Той отбеляза, че не може да прогнозира дали се очаква нов скок в цената на свинското месо

заради временната забрана на движение на свине от и към животновъдни обекти и кланици, свързана с новите случаи на африканска чума, тъй като и към момента месото, което се предлага основно свежо в търговската мрежа, е скъпо, но и го няма.

"Ситуацията в бранша е критична. Още в началото на 2019 година сигнализирахме, че по повод африканската чума по свинете в Китай са избити над 50% от поголовието и цената на свинското месо ще се покачи много. И до края на година цената на свинското месо в България се покачи с над 60%.

Свинското месо е недостатъчно за пазара в страната,

не е тайна, че работим и със суровини от Европа - Германия, Дания, Испания и Франция, но толкова висока цена до момента не е имало. Сега очакваме повишение на цената на колбасите. Още в края на ноември сигнализирахме търговските вериги, че трябва да повишим нашите цени с над 10% и в момента очакваме да бъдат приети", коментира той.

В подписка до Министерския съвет, до екологичното министерство и до агенцията за храните жителите на пазарджишките села Величково и Юнаците е обявиха срещу започналото изграждане на нова индустриална свинеферма в непосредствена близост до населените места.

Според местните хора е недопустимо да се отглеждат прасета в промишлени количества в район, където десетки стопани бяха принудени да ликвидират „задните си дворове" заради африканската чума.

"Ще минем към гражданско неподчинение, поетапно ще затваряме пътя Бошулке. Не знам кой и как им разреши в населено място да правят свинекомплекс, тъй като върлува африканската чума. Аз като физическо лице не мога да гледам едно прасе, а той ще гледа пет хиляди прасета. Защо? Питаме ние управляващите и чакаме отговор", заяви пред БНР кметът на с. Юнаците Стоян Кузев.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...