И Ботевград на воден режим - кмет и министър се скараха. На ред е Шумен - 24novini.bg

И Ботевград на воден режим - кмет и министър се скараха. На ред е Шумен

И Ботевград минава на режим на водата, да се готви Шумен И Ботевград минава на режим на водата, да се готви Шумен
31.12.2019 | 09:40
(0 гласа)

В Ботевград няма непосредствена опасност от режим на водата. Това зявиха вчера вечер от регионалното министерство. По-рано във вчерашния ден кметът на града обаче обяви, че има опасност от водна криза заради намаляващите водни запаси в язовир "Бебреш".

 

 

След спешната среща в регионалното министерство с местната власт и експерти стана ясно, че

водоподаването е осигурено за поне 4 месеца.

Сформиран е щаб, който да наблюдава нивото на язовира. От министерството призовават хората да използват разумно питейната вода.

По-малко от милион и половина кубика вода е полезният обем на язовир ,,Бебреш" към настоящия момент. Според кмета на Ботевград водните запаси ще стигнат за не повече от шест седмици. През последните няколко седмици водата в язовир ,,Бебреш" постоянно намалява. До критичния мъртъв обем остават по-малко от 4 метра. От местната управа признаха, че се надяват на благоприятни климатични условия, за да може да се напълни язовирът. Досега критичното ниво е достигано само веднъж - в края на октомври 2016-та.

Иван Гавалюгов, кмет Ботевград, заяви пред БНТ: "Ако продължава да се неглижира този проблем, за който аз алармирам от няколко години,

опасността е реална. Бих я определил над 50 процента.

Дългосрочните прогнози за зимата са, че ще е с малко валежи. В някои квартали хората признават за проблеми с водоснабдяването, особено по високите етажи на блоковете".

Според кмета на Ботевград има две основни причини за липсата на вода в язовира.

Амортизираната ВиК система и работата на ВЕЦ ,,Бебреш", построен и пуснат в експлоатация през 2014 -та.

Доклад на Напоителни системи показва, че през май и юни вецът е черпил нерегламентирано вода. Иван Гавалюгов добави: "За тези 14 дни, което е констатирано в официален доклад на Напоителни системи, че е работил, е консумирал около 1,2 млн. кубика вода от язовир Бебреш извън обхвата на неговото разрешително."

Нено Димов, министър на околната среда и водите, заяви от своя страна: "Знам, че има разпореждане на басейново дирекция на ВЕЦ-а да не работи, докато не се напълни. Тоест докато няма приток и не се напълни. Той не е от тези, които ние наблюдаваме."

В Перник премиерът Борисов критикува кмета на Ботевград, че не се е включил в програмата за ВиК ремонти с европари

и не го е уведомил за проблема на по-ранен етап. След спешната среща в регионалното министерство вчера стана ясно, че през последните три години за ремонт на водопреносната мрежа на община Ботевград са осигурени близо 1,3 млн. лв.

През последните месеци загубите на вода са намалени с 6 процента. Също така продължава обследването за незаконни връзки по тръбопроводите.

Николай Нанков, зам.- министър на МРРБ, съобщи от своя страна пред БНТ: "В Ботевград беше едното от много слаби, тежки и неефективни общински ВиК дружества. От април месец тази година е държавно. Вече имаме веднъж по-добро обслужване на населението и пречистване поне на водата."

Заместник-министърът на регионалното развитие коментира и ситуацията в Шумен и успокои, че там няма опасност за воден режим. Водните количества в язовир "Тича" ще стигнат със сигурност до пролетното снеготопене, каза още той-

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...