ЕК: Въздухът в София е опасен за здравето - 24novini.bg

ЕК: Въздухът в София е опасен за здравето

Европейската агенция по околна среда определи въздиха в София като "нездравословно мръсен". Европейската агенция по околна среда определи въздиха в София като "нездравословно мръсен". airvisual.com
Михаил Андреев 12.12.2019 | 15:39
(0 гласа)

Според Европейската агенция по околна среда въздухът в София е с най-високо замърсяване и е реално опасен за човешкото здраве, съобщи БГНЕС. 

 

 

София е на трето място в света по замърсяване на въздуха.

Дори и в сряда, когато имаше вятър и мъглата от фини прахови частици се разсея, въздухът остава опасен за здравето на столичани. 

По данни на агенцията най-силно е замърсяването нощно време, като пикът е бил в неделя срещу понеделник. Тоест, реалната причина за токсичния въздух в столицата е битовото отопление. 

Идентична е ситуацията в събота, неделя, понеделник и вторник, когато въздухът е бил с превишени стойности, опасни за здравето. 

Това означава, че наистина битовото отопление е виновникът за опасния въздух в столицата, както съобщи по-рано в ефира на „Здравей,България” кметът Йорданка Фандъкова. От Агенцията отбелязват, че районите с отровен въздух са „Павлово” и „Хиподрума”.

Европейската агенция по околната среда на Европейската комисия използва държавните станции за измерване на въздуха, които са пет стационарни и една мобилна, която най-често се поставя на Орлов мост. 

Това означава, че и държавните, и общинските власти трябва да са наясно с нормите на превишение на праховите частици. 

От Европейската агенция по околна среда окачествяват въздуха в столицата като „много нездравословен“, като индексът на замърсяване е оцветен в тъмнолилаво – най-високата степен на замърсяване.

Според международния сайт за чистота на въздуха – airvisual.com, София се нарежда на трето място в света по опасно мръсен въздух. Само стойностите в индийския град Делхи и в пакистанския Лахор с малко превишават мръсотията, която софиянци дишат. Дори жителите на градове като Дака, Бангладеш, и Мумбай в Индия дишат по-чист въздух от жителите на София.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...