Фандъкова: Влиза се във всеки апартамент и се вижда какво се гори - 24novini.bg

Фандъкова: Влиза се във всеки апартамент и се вижда какво се гори

Фандъкова заяви, че не е лъгала за вдигането на данъците. Фандъкова заяви, че не е лъгала за вдигането на данъците. Архив
Михаил Андреев 11.12.2019 | 16:46
(1 глас)

Влиза се във всеки един апартамент заедно с полицията и се вижда какво се гори в печките. 

 

 

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова днес в сутрешния блок на "Нова телевизия", в отговор на думите на кмета на  "Красна поляна" Иван Чакъров, който миналата седмица призна за проблеми и трудности при проверките. Фандъкова обаче не уточни къде точно се правят проверките в квартал "Факултета", който по официални данни има 45 000 жители.

По думите й са създадени осем акта за горене на отпадъци са издадени след проверки на 900 апартамента в осем блока в столичния кв. "Красна поляна". 

Относно разминаването на данните за качеството на въздуха, който софиянци дишат,

Фандъкова обясни, че гражданските станции за измерване са по-скоро сензори и са за съпоставка и за информация на гражданите,

а официалните данни се черпят от пет станции и една мобилна, която най-често е на "Орлов мост". 

"На база тези станции се взимат и решенията", уточни Фандъкова и посочи, че в София се изгражда първата общинска мрежа от сензори, които в момента се тестват, но не каза в какъв срок ще са монтирани. 

Целта на тази мрежа от сензори е едновременно да не се всява излишна паника, но и "да не замълчаваме за проблеми", обясни Фандъкова. По думите й най-сериозното замърсяване е от битовото отопление и то в няколко района на София.

Според столичния кмет мерките за по-чист въздух "трябва да са комплекс от наказателни и насърчителни".

"Важно е да убедим гражданите, че е в тяхна полза. Става въпрос както за подмяната на отоплителните уреди, така и за филтрите, включително и да обхващат социалните помощи", заяви Фандъкова и добави, че според нея размерът на социалните помощи за отопление трябва да е обвързан и с това дали домакинството се е включило в някаква програма.

На въпрос какви са реалните мерки на общината срещу горенето на отпадъци, кметът на София заяви:

"Ние сме в контакт с гражданите. Това наистина е престъпление."

По думите на Фандъкова все още се чакат мерките, които МОСВ разработва, по отношение на правилата за търговци, за да не се продават въглища лошо качество и мокри дърва.

Столичният кмет обясни, че "трябва да се действа и по трите направления, на които се дължи мръсния въздух - необразованост, чувството за безнаказаност и бедност."

По повод вдигането на данъците на колите в София и имотните сделки, Фандъкова заяви, че не е излъгала никого. 

"От друга страна, повишението, което екипът ми предлага, не е сериозно. То е между 7 и 40 лева на година за автомобилите, а вторият по-висок данък, който е върху имотните сделки, се прави по няколко пъти в живота на хората", допълни кметицата. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...