КЗК глоби 24 саниращи фирми заради картел - 24novini.bg

КЗК глоби 24 саниращи фирми заради картел

КЗК глоби 24 фирми за саниране във връзка с картел при обществени поръчки. Предстои Комисията да се произнесе за още 33 фирми. КЗК глоби 24 фирми за саниране във връзка с картел при обществени поръчки. Предстои Комисията да се произнесе за още 33 фирми. Архив
11.12.2019 | 14:00
(0 гласа)

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоби на 24 дружества за картели при участието им в обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. 

 

 

Общият размер на наложените глоби е 400 хил. лева, съобщават от КЗК. 

Според Комисията фирмите са сключвали споразумения за манипулиране на общо две обществени поръчки по програмите за саниране на общините Търговище и Гоце Делчев.

Компаниите са се разбрали за разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и за цените, които да да предложат на възложителите, посочват от КЗК. 

Става дума за търгове за извършване на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сгради, за енергийна ефективност и за предписване на енергоспестяващи мерки.

 КЗК е наложила санкция общо в размер 398 173 лева. От тях 174 761 лева е общата санкция на участниците в обществената поръчка на община Търговище, а 250 413 лева е общият размер на санкциите на участниците в обществената поръчка на община Гоце Делчев.

От КЗК посочват, че за първи път в антитръстовата им практика се случва заподозрени за участие в картели да се възползват от възможността за освобождаване от санкция, като са представили данни, подпомогнали доказването на нарушенията. В резултат от сътрудничеството им от глоба е било напълно освободено едно дружество, а на други две санкциите са били намалени.

Глобените за участие в картели фирми са "Мултиплекс инженеринг" ЕООД, "ВМЛ – консулт" ЕООД, "Димитров и син" ЕООД, "Адапт" ЕООД, "Архкон Проект" ООД, "Евиданс инженеринг" ЕООД, "Тобо инвест" ЕООД, "Фрибул" ООД, "Корект" ЕООД, "Инфрам" ЕООД, "Интконс" ЕООД, "Ен Екип" ООД и "Протико Ил" ООД, "Консултантска Инженерна група" ООД, "Кимтекс – ЛС" ООД, "Експрес Консулт" ЕООД, "Соларват" ЕООД, "БОАЛ" ООД, "Пешев" ЕООД, "Джи Ер Ен Пауър България" ООД, "Пловдивинвест" АД, "Стройконтрол" ООД, "Си Енд Би Енерджиконсулт" ЕООД и "Енерджи Про Дм" ЕООД.

От КЗК допълват, че предстои произнасяне и по разследване срещу други 33 фирми за картел при обществени поръчки за саниране, но този път в община "Пловдив".

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...