Перник минава под по-строг режим на водата - 24novini.bg

Перник минава под по-строг режим на водата

След срещата на кмета на Перник Станислав Владимиров с регионалния министър Петя Аврамова се стигна до решение за по-строг режим на водата. След срещата на кмета на Перник Станислав Владимиров с регионалния министър Петя Аврамова се стигна до решение за по-строг режим на водата. БГНЕС
Виолета Асенова 11.12.2019 | 08:00
(0 гласа)

След среща за обсъждане на техническите мерки за справянето с водната криза в Перник, бе решене режимът на водата в града да стане по-строг и перничани да иматт вода от 16 до 22 часа всеки ден, като в някои от селата и градовете около Перник хората ще имат вода през ден.

 

 

 

Това съобщи регионалният министър Петя Аврамова по време на брифинг вчера след приключването на експертната среща в Министерството на регионалното развитие. 

Според нея с това предложение ВиК-Перник в определените часове и дни ще могат да осигурят нормално водоподаване. До този момент по високите части вода изобщо не стигаше.

Припомняме, че водният режим, при който има вода по 10 часа на ден, бе въведен на 18 ноември. Заради кризата с водата местната власт поиска 200 000 литра минерална вода от държавния резерв и стана ясно, че се търсят подпочвени води, за да се спре водния режим. 

Всички се обединихме и начертахме бъдещи действия, които трябва да бъдат предприети, обяви Аврамова. От думите й стана ясно, че

продължават да се търсят алтернативни начини за водоснабдяване на Перник и все още няма яснота коя е най-бързата и най-удачната идея.

"Имаме варианти, по които работим", заяви още тя.

 Констатирано е, че водният режим, който действа в момента в Перник, не е най-удачният спрямо водното количество в яз. "Студена" и за състоянието на водопроводната мрежа. По думите на регионалния министър с този часови диапазон не се спестява вода. 

Тя смята, че е държавноническо поведение е "да бъдем откровени и честни към хората в миньорския град и да се опитаме да съхраним количеството вода в язовира. Аврамова призова за добър диалог между институциите.

Кметът на Перник Станислав Владимиров смята, че в МРРБ не са мръднали с нищо в правилната посока и само веднъж се е появил авариен екип. 

."Единствената новина е, че отиваме на по-болезнен режим за перничани, но той е изключително належащ в момента", призна Владимиров.

Кметът на Перник се надява на повече и конкретни стъпки, както и новото ръководство на ВиК да има повече експертна подготовка, защото "няма да има време някой да се учи от кризисната ситуация".

Той ще съблюдава много строго въвеждането на водния режим. Станислав Владимиров увери, че ВиК ще направи нужната организация, която е липсвала до този момент.

В следващите дни ще има промяна в управленския състав на ВиК Перник, стана ясно още на брифинга в МРРБ, а Аврамова увери, че ще намери начин да подкрепи всяка една идея във ВиК Перник за стабилизиране на водоснабдяването.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...