Въздухът в София пак е опасен за дишане - 24novini.bg

Въздухът в София пак е опасен за дишане

И днес в София въздухът е опасен за дишане И днес в София въздухът е опасен за дишане
08.12.2019 | 12:25
(0 гласа)

През изминалото денонощие са регистрирани среднодневни превишения до 3 пъти над нормата от 50 мкг/куб. м на четири от петте градски станции в София.

Това признава на сайта си Столичната община.

Въпреки обещаните от кмета Фандъкова мерки по време на предизобрната й кампания, ситуацията с опасно мръсния въздух не се промения

и тази година, както и предходните девет години.

И днес продължават извънредни проверки за нерегламентирано горене на отпадъци от екипи на Столичен инспекторат, както и проверки на строителни и търговски обекти, и горене на отпадъци на открито.

Последните дни са извършени над 60 проверки.

Сигнали могат да бъдат подавани на телефон 02 987 55 55.

Столичната община призовава гражданите, които се отопляват на дърва и въглища, ако имат възможност, да използват друг начин на отопление.

През зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление на дърва и въглища. В дни с мъгла, то се задържа в приземния слой и поради котловинния характер на релефа на София трудно се разсейва.

Поради тази причина Столична община защити проекти за безплатната подмяна на печките на дърва и въглища на 20 хил. домакинства

в София, припомнят от местната управа и призовават всички граждани, които използват този начин на отопление, да подават заявление за участие.

В момента Столична община монтира и коминни филтри на домакинства, които използват твърдо гориво за отопление в районите “Красна поляна” и “Слатина”.

От началото на декември работи и специално мобилно приложение SofiAir, което известява за предприетите мерки при повишена концентрация на ФПЧ.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...