Проф. Кантарджиев: Салмонелата се появява най-често при лошо съхранение - 24novini.bg

Проф. Кантарджиев: Салмонелата се появява най-често при лошо съхранение

Тодор Кантарджиев обясни, че ако първо се докосне заразено пиле, а след това друго месо, то и вторият продукт ще е заразен и опасен. Тодор Кантарджиев обясни, че ако първо се докосне заразено пиле, а след това друго месо, то и вторият продукт ще е заразен и опасен. Архив
06.12.2019 | 15:20
(0 гласа)

Основната причина за появата на салмонела в месото е недобре съхранената храна. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кандарджиев днес в сутрешния блок на Нова телевизия. 

 

 

Той уточни, че ако хранителните продукти се държат на стайна или висока температура, микробите се размножават, а ако продуктът е в хладилник и след това мине през висока термична обработка, няма проблем за хората. 

"Салмонелозата представлява токсикоинфекция, голяма група микроби, която се намира в много от храните”, подчерта Кантарджиев и добави, че

регистрираните случаи на салмонелна инфекция тази година са 500.

Припомняме, че вчера от Българската агенция по храните съобщиха, че над 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша е попаднало на българския пазар.

Кантарджиев обясни, че ако сме пипнали заразено пиле и докоснем друго месо, което се съхранява на топло, след няколко часа вече то ще е опасно за ядене и добави, че опушеното месо крие риск, но през последните месеци не се наблюдава увеличаване на заболелите от салмонела. 

По думите му микробът предизвика стомашно-чревни проблеми. И заяви още, че контролираме разпространението на бактерията по два начина – чрез термичната обработка и добавяне на консерванти.

„Салмонелата е най-опасна за деца и бременни жени”, заключи Кантарджиев.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...