И в Пловдив опитали да сложат стент на здрав човек - 24novini.bg

И в Пловдив опитали да сложат стент на здрав човек

Началникът на кардиологичното отделение на пловдивската болница доц. Мануков се опитал да сложи стентове на здрав човек. Началникът на кардиологичното отделение на пловдивската болница доц. Мануков се опитал да сложи стентове на здрав човек. ВМА
02.12.2019 | 14:41
(0 гласа)

Разследване на Нова ъелевизия разкри нов случай на поставяне на стентове на здрави хора. Този път случаят е от Пловдив и е свързан с директора на Кардиологията в държавната болница доц. Иван Мануков. 

 

 

Според разследването, на 9 октомври 2019 година жертва на Мануков става Динко Бобчев. Пациентът бил на сауна в комбинация със студена вана, почувствал неразположение, аритмия на сърцето и се обърнал към началника на кардиологичното отделение. 

" Обърнах се към доктор Мануков, когото познавам от 25 години. Той и синът му, който работи при него, ми направиха коронарография. Тогава ми казаха, че имам 85% запушване. После в епикризата прочетох, че са 75% на едната артерия и разширение на сънната",

разказва потърпевшият и

показва бележката, в която е посочено, че трябва да се поставят два стента. 

Лекарите обяснили, че ако това не се случи до няколко дни, мъжът е заплашен да получи масивен инфаркт или инсулт. 

Динко Бобчев обаче е изпратен от лекар на повторен преглед в София при проф. Златарева. Тя категорично заявява, че

сърцето му е здраво и няма нужда от стентове.

Думите й са потвърдени от друг нейн колега - проф. Петров. 

"Казаха, че това е измама и прилича на пазарджишката история. Те ме насочиха към техен колега - съдовия хирург проф. Гроздански. На прегледа при него също се установи, че съм абсолютно функционално здрав човек",

споделя потърпевшият Динко Бобчев.

Мъжът от репортажа се прибира в Пловдив вече спокоен и не се явява в пловдивската болница, но доц. Мануков продължил да му се обажда.

"Потресен съм, че за едни 2 000 лева, които щяха да вземат като процент от здравната пътека, щяха да ме превърнат в инвалид за цял живот", казва Бобчев.

След светкавична проверка на Здравната каса в пловдивската болница е открита трета епикриза в документацията на потърпевшия. Тя отново е със същата дата, но с нови промени в заключенията на доц. Иван Мануков.

През 2009 г. Мануков бе в центъра на скандал с ненужно поставяни стентове след проверка на здравното министерство. Десет години по-късно вина и наказани няма, а доцентът продължава да е шеф на отделението.

Припомняме, че в края на септември, със заповед на изпълнителния директор на "МБАЛ Пазарджик" АД д-р Васил Вълчев бе отстранен кардиологът д-р Петър Лазов до приключването на проверките на всички контролни органи във връзка с твърденията, че е поставял стентове на здрави пациенти.

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...