Водата от язовир "Долна Диканя" не става за пиене, има салмонела - 24novini.bg

Водата от язовир "Долна Диканя" не става за пиене, има салмонела

Язовир "Долна Диканя" не може да е алтернативен водоизточник за Перник. Водата е заразена със салмонела. Язовир "Долна Диканя" не може да е алтернативен водоизточник за Перник. Водата е заразена със салмонела. Архив
20.11.2019 | 19:40
(0 гласа)

Язовир "Долна Диканя" не може да бъде алтернативен източник на вода за Перник, тъй като водата е заразена със салмонела. Това показва първата проба, съобщи управителят на ВиК - Перник Иван Витанов, съобщи "24часа". Предстои да бъде направена още една проба в друга лаборатория. 

 

 

Миналата седмицата министърът  на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заяви пред журналисти в парламента, че

поради кризата с водата в Перник, се търси алтернативен водоизточник и са взети проби от язовир "Долна Диканя".

Витанов обясни още, че е разконсервиран водоизточник "Дарак", с който водното дружество възнамеряваше да захрани пернишкия квартал "Варош". Неговият дебит е под 1 литър в секунда.

"Ако бъде разрешено, от Владайския канал могат да се използват 15 литра в секунка", допълни Витанов. От ВиК посочват, че витошките водохващания също са с нисък дебит и не може да се разчита на тях за водоснабдяване. 

В момента водният обем на язовир "Студена" е 4 695 000 куб. м.

В Перник е наложен режим на водата от понеделник, 18 ноември, като според графика вода има в часовете сутрин от 5 до 10 часа и вечер от 17 до 22 часа. 

Той обхваща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. Водният режим засяга около 60 000 души.

Днес обаче жителите на Перник излязоха на протест и щурмуваха сградата на местното ВиК поради неспазване на графика на водния режим.

Те поискаха оставките на директора на ВиК - Перник Иван Витанов, на Вяра Церовска, на Лиляна Павлова, на областния управител на Перник Ирена Соколова и призоваха премиера Бойко Борисов да се намеси в решаването на водната криза. 

Новият кмет на Перник Станислав Владимиров от БСП заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник. Той допълни, че червени лампи за воден режим в града са светели още от началото на годината и сезира прокуратурата по случая. Очакванията му са прокуратурата да прегледа всички действия на дружествата.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...