Забраняват пренасянето на 30 000 лева и повече през границата - 24novini.bg

Забраняват пренасянето на 30 000 лева и повече през границата

С промени във Валутния закон се забранява пренасянето на 30 хил. лв. и повече през границата. С промени във Валутния закон се забранява пренасянето на 30 хил. лв. и повече през границата. Архив
20.11.2019 | 22:20
(0 гласа)

Министерският съвет прие изменения във Валутния закон, с които се прецизира разпоредбата за законосъобразен и ефективен валутен контрол. 

 

 

Предвижда се на митничарите да бъде дадено правомощието

да не допускат пренасянето на парични средства в размер на 30 000 лв. или повече, или тяхната равностойност в друга валута през границата на страната

за трета страна при получена от митническите органи по служебен път информация за наличието на публични задължения на лицето.

Текстовете предвиждат още да се уеднакви определената законова компетентност по установяването на нарушения на Валутния закон, както на външната, така и на вътрешната граница.

В законопроекта е заложена и изрична законова компетентност митническите органи да съставят актовете за установяване на административни нарушения по чл. 18, ал. 2, 3 и 7 букви "в" и "г" от Валутния закон, съгласно Регламент (ЕО) № 1889/2005.

Законодателните промени въвеждат и дефиниция за "укрит" предмет на нарушението,

с което българското законодателство се привежда в съответствие с практиката на СЕС по отношение на отнемането в полза на държавата на цялата недекларирана сума.

Предвижда се адекватно определяне на размера на глобата - част от размера на стойността на предмета на нарушението.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...