Нови помощи: държавата дава по 1200 лв., но ако си до 54-годишен - 24novini.bg

Нови помощи: държавата дава по 1200 лв., но ако си до 54-годишен

Държавата ще дава нов вид помощи по 1200 лв. на човек Държавата ще дава нов вид помощи по 1200 лв. на човек
16.11.2019 | 22:01
(0 гласа)

Ударна кампания за решаване на кризата с работна ръка замисля държавата. От началото на следващата година има готовност да се стартира стимулиране на завръщането на работещи българи у нас с финансови пакети.

Всеки от тези пакети ще включва до 1200 лв. на месец на човек.

Той включва разходите за наем, детегледачка, уроци по български и стипендии. Ще се дава и половин минимална заплата към основното възнаграждение, ако изберат да работят в области с ниски възнаграждения, като Шумен, Търговище, Пазарджик.

Идеята е подкрепим семействата през първата година докато се установят. Това съобщи заместник-социалният министър Зорница Русинова. Право на подобно стимулиране ще имат всички работещи зад граница българи до 54-годишна възраст.

Пакетите ще могат да се раздават от януари, ако бъдат одобрени от Комитета за наблюдение на 12 декември.

Общият бюджет по програмата ще бъде 10 млн. лв.

За да се улеснят максимално завръщащите се българи, ще се направи и онлайн платформа към Агенцията по заетостта. Там освен конкретно работно място ще се получава и информация за наема, детските градини, училищата и болниците около избраното място за завръщане. Ще се дава информация и как да запишат детето си в ясла или училище.

Ако съпругът е чужденец, държавата ще осигурява бърза писта за достъп. Ще бъде създадена и онлайн трудова борса, като част от европейския портал за трудова мобилност EURES.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...