Горанов подписал поскъпването на полетите след "обсъждане в МС" (видео) - 24novini.bg

Горанов подписал поскъпването на полетите след "обсъждане в МС" (видео)

Владислав Горанов е подписал нови данъци за авиопревозвачите в Европа, но не знае дали ще се повишат самолетните билети 24новини.бг/ Мария Йорданова
13.11.2019 | 21:31
(0 гласа)

Самолетните билети може да поскъпнат заради зелен данък, подписан и от българския финансов министър Владислав Горанов.Днес в парламента той каза, че не знае дали ще има поскъпване, но е подписал документа след "обсъждане в Министерския съвет", тоест на заседание, водено от премиера Бойко Борисов.

 

 

Припомняме, че вчера стана ясно, че на последното заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси в Европа (Екофин), министърът на финансите е подписал от името на България „Общо политическо изявление“. С него се призовава Европейската комисия да предприеме действия за данъчно облагане на самолетните полети в Европа.

Днес Горанов побърза да оправдае подписа си с "обсъждането в рамките на правителството"

и обясни, че е подписал декларация, заедно с другите министри, защото всички били убедени, че авиационния бизнес трябва да плаща по-високи данъци. Пред медиите в парламента той добави, че трябва да се изчака становището на ЕК по въпроса.

В същото време обаче Правителствената информационан служба не е оповестявала, че премиерът Борисов и министрите му са взели решение за увеличаване в европейски мащаб на данъците на авиопревозвачите, което несъмнено ще удари по джоба всеки българин, ползващ самолет.

Над 2 млн. български граждани са извън страната и те самите, както и близките им, използват самолети, защото нямат никаква друга алтернатива за наземен транспорт, който в Западна Европа е добре развит и свързан между страните, но не и в Източна.

Днес в Народното събрание обаче Владислав Горанов обяви, че става дума само за констатация, която трябва да мине през законодателна процедура в Европейския съвет и Европейския парламент и едва тогава да се види дали ще последва ново данъчно облагане.

"Така че на този етап не може да се каже ще има ли поскъпване на билетите", обясни той.

Уточняваме, че документът, подписан от Горанов, отправя апел към Европейската комисия да направи анализ и да предложи на Европейския парламент и на Съвета

възможно решение в посока допълнително облагане на дейността на авиационните оператори.

Подобно решение почти сигурно би оскъпило цените на самолетите билети в Европа.

България се е присъединила към декларацията, инициирана от холандското правителство, в която се констатира, че авиацията като бизнес в Европа и в световен мащаб генерира огромен обем от въглеродните емисии.

Подписването на документа създаде полемика в обществото, като мнозина изразиха мнение, че

мястото на България не е в тази група държави и, че предложеното решение е против интересите на българските граждани.

Според специалисти, налагането на данък върху полетите би довело до поскъпване на самолетните билети, което ще доведе до загуба на конкурентоспособността на европейски превозвачи, а дори и до фалити.

Освен това българите нямат алтернативен вид транспорт към Европа, за разлика от гореспоменатите

държави като Холандия и Франция, които имат добре развит ЖП транспорт и за гражданите им самолетите понякога са лукс.

Същото се отнася и за туристите идващи към България.

Този документ, освен, че би довел до поскъпване на самолетните билети, реално може да засегне правото на свободно придвижване и труд на българските граждани, както и на други страни членки на ЕС.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...