Цацаров е спряган за председател на КПКОНПИ - 24novini.bg

Цацаров е спряган за председател на КПКОНПИ

Сотир Цацаров е спряган за нов председател на КПКОНПИ. Сотир Цацаров е спряган за нов председател на КПКОНПИ. Архив
13.11.2019 | 11:20
(0 гласа)

Главният прокурор Сотир Цацаров е фаворит за позицията председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), съобщи "Свободна Европа", като се позовава на три независими източника - от парламента, от Министерския съвет и от прокуратурата.

 

 

Цацаров е спряган да застане начело на КПКОНПИ още от пролетта, когато избухна скандала с незаконните тераси на предишния шеф на Антикорупционния орган Пламен Георгиев, който вече е консул във Валенсия.

Другите позиции, за които е спряган Цацаров са посланик в Турция и шеф на съдебния инспекторат.

През януари 2020 година мандатът на Цацаров като главен прокурор изтича.

Ако Народното събрание го избере за шеф на Антикорупционния орган сега, той ще напусне поста си предсрочно.

В четвъртък пък Висшият съдебен съвет ще обсъди указа на президента Румен Радев, с който отказа назначаването на Иван Гешев за нов главен прокурор и ще прегласуват неговата кандидатура.

Неофициални източници от ГЕРБ и прокуратурата твърдят, че

парламентът нарочно е забавил обявяването на процедура за нов председател на КПКОНПИ , за да бъде избран Гешев на мястото на Цацаров.

Срокът за внасяне на предложения за нов шеф на КПКОНПИ изтича другата сряда, на 20 ноември.

Единият вариант, който е обсъждан, е Цацаров да бъде предложен от всички партии. В момента текат преговори за това. Другият вариант е настоящият главен прокурор да бъде предложен само от ГЕРБ, а номинацията му да бъде подкрепена от останалите партии.

Държавният глава Румен Радев обаче може да промени сценария, ако отправи запитване до Конституционния съд дали е допустимо ВСС да прегласува върнатия от Радев избор на Гешев или процедурата трябва да се проведе отново.

Евентуалното образуване на конституционно дело по запитването на президента може да забави избора на Гешев и да се размине с назначаването на Цацаров за председател на Антикорупционния орган.

Този вариант обаче е невероятен, защото Румен Радев не може да очаква Конституционният съд да повлияе на избора на Гешев за нов главен прокурор.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...