БДЖ получава влакове под наем, за да няма закъснения - 24novini.bg

БДЖ получава влакове под наем, за да няма закъснения

БДЖ очаква доставка на влакове под наем през първите шест месеца на 2020 година. Целта е да се спрат закъсненията на влаковете. БДЖ очаква доставка на влакове под наем през първите шест месеца на 2020 година. Целта е да се спрат закъсненията на влаковете. Архив
12.11.2019 | 08:00
(0 гласа)

До средата на следващата година ще има доставка на влакове под наем и ще приключат ремонтите по железопътните трасета, с което ще приключат и проблемите със закъсненията на влаковете. 

 Това заяви пред бТВ транспортният министър Росен Желязков.

Той обясни, че за догодина са предвидени 140 млн. лева за общ подвижен състав.

По думите му причините за закъсненията на влаковете са недостиг на тяговия състав и мотрисите, както и лошата организация. 

Според него лошата организация обаче е по-сериозният проблем.

"Дружеството не можа да подготви документацията за това шест месеца, беше нает консултант, който го направи за три седмици", подчерта министърът.

Росен Желязков обясни още, че има съпротива срещу промяната на процесите. 

"Действията, които се предприемат, са за носене на пряка отговорност от двете дружества – Товарни и Пътнически превози. Лично съм разпоредил на директорите да бъдат в депата и да гледат какво се случва. До тази година доставката на резервни части и наличностите се водеха на тефтер", заяви той.

Транспортният министър допълни, че хроизонтът на БДЖ е 2024 година,

когато изтича договорът с държавата и предвид това, че пазарът на пътническите превози се либерализира, всеки един от превозвачите в Европа ще има възможност да влезе на българският пазар.

В момента субсидията на държавата за БДЖ е 80% от разходите, посочи министър Росен Желязков и посочи, че това е социален транспорт.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...