AIR.BG алармира: Въздухът в София пак е отровен - 24novini.bg

AIR.BG алармира: Въздухът в София пак е отровен

Екипат на Air.bg предупреждава: Въздухът до кръстовища с голям трафик е отново отровен Екипат на Air.bg предупреждава: Въздухът до кръстовища с голям трафик е отново отровен Air.bg
11.10.2019 | 16:32
(0 гласа)

В районите на София с висока концентрация на автомобили, замърсяването с азотен диоксид е над допустимите норми. Това създава реална заплаха за здравето на хората, преминаващи през оживените кръстовища.

 

 

Това гласят заключенията на първото мащабно

проучване на нивата на азотния диоксид в столицата, проведено между 1 юни и 24 септември от гражданската организация Airbg.info.

Изследването на количеството азотни диоксиди е направено от доброволци на инициативата, които са поставили специални за тази цел дифузионни тръби на 30 различни места из София.

На пресконференция в четвъртък, 10 октомври, основателят на Airbg.Info Стефан Димитров обясни, че за да са ефективни измервателните уреди, трябва да се поставят на високо, например на пътни знаци и дървета, на локации с различен интензитет на трафика.

Избягвайте срещите в непосредствена близост до улици и кръстовища с много коли. Там има много отровен азотен двуокис. Не се разхождайте, не спортувайте близо до автомобилния трафик, дори и да сте в градина или парк. Изключвайте двигателите си, когато не сте в движение, тровите се сами вътре в автомобилите си, тровите и околните (...). Пътувайте в ненатоварените часове. Трафикът в София е опасен за живота и здравето ви. Пазете особено децата и възрастните хора, съветва Стефан Димитров от AirBG.

На всеки 30 дни тръбите за измерването са били сменяни и пращани в специализирана лаборатория в Швейцария.

За месеците юни и август 20 места показват чист въздух, а на

7 места нивата на азотен диоксид са по-високи от годишната норма от 40 микрограма на кубически метър.

За месец юли, когато трафикът в столицата е значително по-малко, измерванията показват само 6 локации с по-високи нива на замърсяване с азотен диоксид, казва Петър Киров от AirBG.info.

През септември обаче резултатите сочат, че връщането на хората и техните автомобили в града води до 10 дни интензивен трафик след началото на учебната година.

"С това се качва и замърсяването.

"60% от резултатите са с нива над нормата, като превишенията на места са над 2 пъти", допълват доброволците.

Карта на нивата на азотен диоксид за септември 2019
Карта на нивата на азотен диоксид за септември 2019

 

"Ако живеете в голям жилищен квартал и сте далеч от автомобилния трафик, замърсяването е под допустимите норми", напомня Киров пред "Свободна Европа" за една от малкото добри новини.

Затова и от организацията съветват да се избягват струпванията на моторни превозни средства в София.

Стефан Димитров приканва обществото и да изиска качествена промяна от политиците и припомня, че гражданската организация проведе дебат за подобряването на качеството на въздуха в София, на който всички кандидати за кметове направиха обещание да предприемат мерки в тази насока, ако бъдат избрани.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...