Какво обещават Манолова и Фандъкова срещу презастрояването? - 24novini.bg

Какво обещават Манолова и Фандъкова срещу презастрояването?

Фандъкова признава, че има проблем с презастрояването в София, Манолова ще изгражда Северен град Фандъкова признава, че има проблем с презастрояването в София, Манолова ще изгражда Северен град
10.10.2019 | 15:00
(0 гласа)

Какво обещават кандидатите за кметове на София Йорданка Фандъкова и Мая Манолова за решаване на проблема с презастрояванете на столицата - това сравни 24новини.бг в програмите на двете фаворитки в състезанието.

 

 

В предизборните програми на кандидатите за кмет на София се признава, дори и от настоящия кмет Фандъкова, проблемът с презастрояването в южната и източната части на София, докато в Западна и Северна Софи развитието на инфраструктурата изостава и местата там се гетоизират.

Между блоковете в жилищните комплекси като "Младост", "Овча купел" и "Обеля" законно се появяват нови сгради, въпреки че гражадните са на бунтове и протести, които 24новини.бг показва ежеседмично.

В луксозните нови квартали под Витоша хаотичното застрояване от години залива трасетата, определени за улици, зелени площи, училища и градини.

Небостъргачите, появяващи се на различни места в града, изненадвщо за жителите на районите, също са идентифициран проблем. И въпреки протестите изграждането на небостъргача "Златен век" в Лозенец не бе спряно години наред от страна на сегашния кмет Фандъкова. Други небосътрагич вече се издигат в Дианабад.

За гражданите в редица столични квартали като Дружба, Овча купел, Обеля, Дианабад, Дървеница, Хладилника, Студентски град, Младост и Люлин застрояването на междублоковите пространства и детски площадки е огромен проблем.

А за жителите на Горубляне обезщетенията на собствениците на отчуждени за паркове имоти предизвиква месеци наред бунтове, блокади на Цариградско шосе и дори среща с президента Румен Радев.

Какви решения предлагат Манолова и Фандъкова?

Мая Манолова посочва справедливото обезщетяване на собствениците на частни терени между блоковете като свой приоритет. Тя посочва изграждането на Северен град с нискоетажно еднофамилно строителство.

В програмата й се посочва, че Северният град се разполага между Северната тангента и полите на Стара планина.

Тя предлага Столичната община да обезщети справедливо частните собственици на терени в междублоковите пространства и добавя привилегия за тях – да бъдат освобождавани от такса смет терени, предвидени за озеленяване.

Според концепцията й за Северния град на терена на летището в Доброславци да бъде изграден центърът на този нов квартал на София, редвижда се и гребен канал, а общината ще е отговорна за изграждането на довеждащата инфраструктура до Северния град, както и вътрешно кварталната мрежа от улици и булеварди.

Манолова е предвидила и създаването на публичен регистър на имотите, подлежащи на обезщетение поради отчуждаването им за градоустройствени цели, градин, училища, паркове и зелени площи.

Според сегашната кметица Йорданка Фандъкова, в рамките на чиито три мандата дефакто се стигна до презастрояването, между 10-та и 14-та си година като кмет на София та ще спре реституцията до края на 2020 г.

Срещу презастрояването тя предлага да се увеличат отстоянията при строеж на нови сгради в реализираните жилищни комплекси. Тази мярка е, за да защити междублоковите пространства.

Фандъкова обещава да назначи заместник-кмет с ресор "Строителство", като посочва, че ще е "експерт с доказан авторитет в областта".

Ще създаде програма за изкупуване на частни терени, отредени за озеленяване, ще наложи забрана за промяна на предназначението на имоти, отредени за образование, както и обещава задължителна приемна за граждани веднъж седмично при всеки нов инфраструктурeн обект.

В програмата й пише също, че "ще предприеме действия за облекчаване на процедурата за отчуждаване на частни имоти, когато се изграждат улици в новите квартали".

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...