Млади лекари и студенти излизат на протест заради наредбата за специализациите - 24novini.bg

Млади лекари и студенти излизат на протест заради наредбата за специализациите

Млади лекари и студенти по медицина излизат на протест срещу новите правила за специализации. Млади лекари и студенти по медицина излизат на протест срещу новите правила за специализации. Архив
10.10.2019 | 11:20
(0 гласа)

Млади лекари и студенти по медицина излизат на протест днес от 12 часа пред Министерството на здравеопазването, съобщи БНТ. Те не са съгласни промените в Наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.

 

 

Протестиращите не са съгласни с промените, според които здравното министерство, а не лечебните заведения, да субсидират специализантите по медицина. В замяна на това след края на специализацията, студентите и младите лекати, които са получили финансова помощ, ще трябва да работят три години в лечебни заведения, в които има недостиг на специалисти и ще бъдат служебно разпределени. При отказ те ще трябва да връщат получените пари. 

Според тях "отношението на Министерството на здравеопазването по проблема доказва незаинтересованост относно мнението и проблемите и липса на желание за съвместна работа". 

Те определят приетите промени като

"тенденциозни, реваншистки и в разрез с моралните норми на поведение към едно поколение лекари".

"Обидени, омерзени и ядосани сме от опитите исканията ни да се подменят и да се прокарат още по-закрепостяващи мерки спрямо българските лекари-специализанти и млади специалисти. Този вид кадрова политика сигурно и безвъзвратно ще принуди младите кадри в медицината да напуснат държавата и да търсят реализация в чужбина", сочат младите лекари и студенти. 

„Отказваме да се съгласим с лобистките текстове, облагодетелстващи академични фигури и работодатели. Отказваме исканията ни да бъдат подменяни“, заявяват те.

 Протестиращите отказват да бъдат представлявани от Българския лекарски съюз, директори а болници и други фигури, които "са доказали, че не работят в интерес на студентите и младите лекари."

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...