Синдикатите искат по-високо заплащане на нощния труд - 24novini.bg

Синдикатите искат по-високо заплащане на нощния труд

Синдикатите искат по-високо заплащане на нощния труд Снимка: БНР
08.10.2019 | 20:40
(0 гласа)

КНСБ и КТ "Подкрепа" започват национална акция "Заедно да защитим труда си" с цел промяна на трудовото законодателство, свързана със заплащането на нощния труд, ненормираното работно време и задължителните почивки.

 

Синдикалистите инициират създаването на подписка, като мотив за нея е растящото недоволство както и сигнали от страна на работници и служители и синдикални представители за разпределението на работното време, за неосигуряването от страна на работодатели на задължителни почивки, нерегламентирано полагане на извънреден труд, както и проблеми, свързани с неговото неплащане.

Синдикалистите се позовават на статистиката на Главна инспекция по труда, която отчита сериозна честота на нарушеуние на трудовите права, свързани с работното време.

От години двата синдиката настояват за повишение на заплащането за извънредния и нощния труд.


"Работата е сутрин от 9 вечер до 5 и всичко извън това трябва да се плаща по-скъпо като труд", каза по-рано в интервю за "Хоризонт" президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Според вицепрезидента на КНСБ Чавдар Христов българското законодателство се отклонява от международните стандарти по начина на изчисляване на работното време: "Сумираното отчитане поначало трябва да бъде само в непрекъсваеми производства".

Възнаграждението за нощен труд от 25 стотинки на час не е променяно от 2007 година, когато минималната работна заплата беше 180 лева, припомнят още синдикатите.

У нас нощен труд полагат над 400 000 души.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...