Е-тротинетките ще се движдат по велоалеи. Водачът - с каска - 24novini.bg

Е-тротинетките ще се движдат по велоалеи. Водачът - с каска

20.09.2019 | 15:29
(0 гласа)

"В момента се създава проект за промени в Закона за движение по пътищата, с които се регламентира предвижването с електрическите тротиентки", заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на днешния парламентарен контрол. 

 

 

По думите му законовите промени предвиждат към водачите на е-тротинетки да има изискване да носят каска и светлоотразителни елемнти по облеклото. 

"Движението ще се осъществява по велоалеи или в най-дясната част на платното. Забранено ще е предвижването с електрически скутери и тротинетки по пътища, на които ограничението за скоростта е над 50 км / час", обясни още министърът. 

Според новите промени в Закона за движението по пътищата ще има изискване водачите на е-тротинетки да не са на възраст под 16 години и да имат свидетелство за управление на превозни средства от категорията на скутерите. 

"От МВР отчитаме тенденциите и популярността на електрическите тротинетки и скутери. Липсата на ясни правила е съществен фактор и е предпоставка за пътнотранспортни произшествия. От Вътрешното министерство сме "за" правно регламентирано предвижване, но не сме против развиването на екологичния транспорт", заяви още Маринов в пленарната зала.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...