Дават 40 млн. лева за университети - 24novini.bg

Дават 40 млн. лева за университети

МОН ще се възползва от 40 млн. за висшите учебни заведения. МОН ще се възползва от 40 млн. за висшите учебни заведения. Архив
13.09.2019 | 23:13
(0 гласа)

Министерството на образованието и науката планира да се възползва от оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", като усвои 40 млн. лева за университети, съобщи Нова телевизия. Това обяви заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева на семинар в Правец днес.

 

 

"Средствата са предназначени за университетите,

за да инвестираме в ефективно управление на висшите училища, в изготвянето на стратегически цели, на вътрешна и външна независима международна оценка на капацитета им", обясни още тя. 

Всички държавни и частни университети ще могат да участват с проекти по програмата, но от Европейската комисия искат висшите ни учебни заведения да се състезават и да има конкуренция между тях.

"Има шест направления, свързани с университетите и те са за ефективното управление, за модернизирането на учебните програми, за интернационализацията, за използването на цифровите технологии в учебните програми, за увеличаване на научноизследователския потенциал и за усъвършенстване на уменията и знанията на преподавателите", поясни заместник-министърът на образованието.

По думите на Ангелиева целта е да се види къде са предимствата на университетите и какви са им профилите. Няма как да се влезе в европейските университетски мрежи или в големите проекти по програма "Хоризонт Европа", ако висшите училища нямат специфични направления, научна инфраструктура, учени, публикации и патенти.

Очаква се схемата да започне до края на годината, като целта е да се определи предприемчивостта на университетите, а бизнесът да вземе участие в програмите им. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...