Пускат три нови електронни услуги за местните избори - 24novini.bg

Пускат три нови електронни услуги за местните избори

Държавна агенция "Електронно управление" предоставя възможност за онлайн заявления за три услуги за предстоящите местни избори. Държавна агенция "Електронно управление" предоставя възможност за онлайн заявления за три услуги за предстоящите местни избори. Архив
09.09.2019 | 08:40
(1 глас)

Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) предоставя възможност за електронно заявяване на три услуги за предстоящите избори за местна власт на 27 октомври тази година, съобщи Нова телевизия. 

ДАЕУ пуска онлайн заявления за услугите вписване в избирателния списък по настоящ адрес, гласуване с подвижна избирателна кутия и изключване от списъка на заличените лица преди предаване на избирателния списък на Секционната избирателна комисия (СИК).

Избирателите могат да пуснат онлайн заявленията най-късно до 12 октомври. 

Услугата вписване в избирателния списък по настоящ адрес се използва, когато настоящият и постоянният адрес са в различни населени места. Заявлението за гласуване по настоящ адрес може да бъде подадено онлайн, а не както досега в районната администрация.

Втората услуга - гласуване с подвижна избирателна кутия, дава възможност на хората с трайни увреждания да гласуват чрез така наречените "подвижни избирателни кутии". Искането за такъв тип гласуване може също да бъде подадено онлайн. 

Услугата "Изключване от списъка на заличените лица" е за избирателите, които по една или друга причина за изключени от избирателните списъци. 

За да се заяви електронно услугата, трябва да имате инсталирано Квалифицирано удостоверение за квалифициран електронен подпис (КУКЕП) или Квалифициран електронен подпис (КЕП), профил в системата „Електронно връчване“ и  инсталиран на компютъра Adobe Reader.

За услугите не се дължи такса.

Новите услуги са свързани единствено с подготовката и организацията на предстоящите местни избори и имат временен характер.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...