Включват наргилетата и е-цигарите в списъка с наркотици - 24novini.bg

Включват наргилетата и е-цигарите в списъка с наркотици

В течността за електронни цигари и наргилета се съдържа вещество от рода на синтетичните канабиноиди. В течността за електронни цигари и наргилета се съдържа вещество от рода на синтетичните канабиноиди. Нова телевизия
24.08.2019 | 09:00
(0 гласа)

В списъците с наркотици включват течностите за електронни цигари и наргилета. Това предвижда промяна в Наредбата за класифициране на растенията и веществата като наркотични, предложена от Министерството на здравеопазването.

Веществото 5F-MDMB-PICA, което се съдържа в течностите ще поде контролирано като се включи в Списък I

- Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина.

То е от групата на синтетичните канабиноиди.

Веществата от тази група увреждат централната нервна система, бъбреците, сърдечно-съдовата система и са по-пристрастяващи от марихуаната.

Предложението за промяна в Наредбата произтича от

установен клиничен случай с пациент, който е постъпил по спешност в болница след употреба на цигара, в която се е съдържало 5F-MDMB-PICA.

Веществото вече е под контрол в САЩ, като са налице и докладвани случаи на интоксикaции.

По химическа структура и фармакологични свойства 5F-MDMB-PICA може да се разглежда като аналог на вече включения в Списък I в България синтетичен канабиноид 5F-ADB. За него вече има смъртен случай в страната ни.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...